Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Akvarellmålning

Skapad 2017-02-01 08:33 i Stavby skola Uppsala
Olika tekiker i akvarell
Grundskola 7 Bild
Vi arbetar med olika tekniker i akvarell

Innehåll

Vi arbetar med olika tekniker i akvarell

Lär oss om papper, penslar, vatten och färg

Vi utgår från några filmer om akvarell för att sedan pröva själv

Din uppgift

Vi utgår från filmer som visar olika tekniker i akvarell; akvarellfärg på torrt papper och akvarellfärg på fuktigt papper.
Du börjar med att träna dig genom att göra uppgiften som visas i filmen

I en av filmerna användes ett äpple för de olika teknikerna, ni kan börja träna er med att måla ett äpple för att träna dig
1 lektioner

Under 1-2 lektioner arbetar vi med att skapa en björkstam med bakgrund. Först tittar vi på en film. Steg 1 är att stammen. Den gör du genom att riva ett tidningspapper som du sen tejpar upp på ditt akvarellpapper. Därefter skall bilden torka och så målar du bakgrund. Avlägsna pappret försiktigt och måla in björktypiska fläckar och grenar 

Därefter ska du måla ett landskap, alltså med akvarellfärg på fuktigt papper. Vi tittar på en film och tränar vått i vått
Ca 1 lektioner

I den sista uppgiften använder vi stearinljus eller oljekrita för att rita ett träd. Därefter målar vi landskapet som trädet står i.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer.
  Bl  7-9
 • Presentationer av eget bildskapande.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Bild Åk 7

Aspekter Förmågor

Nivå 1
E
Nivå 2
C
Nivå 3
A
Kommunikation
Hur du får fram budskapet i dina bilder genom ditt bildspråk.
Du kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Du kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Du kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Teknik material och redskap
Använda tekniker,verktyg och material för att skapa uttryck.
I arbetet kan du använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt, men visar ibland viss osäkerhet och frågar ibland om hjälp. Kopierar/kalkerar för det mesta bilder, men kan ibland förändra dem.
I arbetet kan du använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Skapar egna bilder och den personliga stilen är på väg att utvecklas.
I arbetet kan du använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Har hittat en personlig stil,använder och finslipar den.
Bildkomposition
kombinera bildelement, motiv, innehåll
Gör forsök till variation i färg,form och komposition eller material. Använder ofta andras idéer och utvecklar ibland dem vidare. Behöver hjälp och inspiration för att komma igång. Vågar inte prova egna idéer.
Varierar mitt sätt att använda färg,form och komposition eller material. Har egna idéer och finner ibland oväntade och kreativa lösningar. Tar egna initiative och kommer med egna idéer, men för att våga genomföra dem kan det behövas råd och stöd.
Varierar mitt sätt att använda färg.form och komposition och material på nya oväntade sätt. Har egna idéer och experimenterar med dem, är villig att tar isker och utmanar sig själv. Arbetar självständigt men frågar när något är oklart. Använder egna idéer och utmanar dem.
Utveckla idéer
Genom att återanvända bilder och inspirationsmaterial.
Du kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Du kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Du kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Initiativ
självständighet, fullföljning och instruktioner.
Under arbetsprocessen bidrar du till att formulera och välja handlingsalternativ som leder frammåt. Du fullföljer och avslutar dina uppgifter, och kan följa en enkel angiven instruktion.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt. Du fullföljer och avslutar dína uppgifter och kan följa givna instruktioner.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som leder framåt. Du fullföljer och avslutar dina uppgifter och följer samt utvecklar den givna instruktionen.
Presentation
Presentera sina bilder med anpassning till syfte och sammanhang.
Du kan presentera dina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Du kan presentera dina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Du kan presentera dina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Reflektion och omdömen
Ge omdöme om arbetsprocessen och kvaliteten.
Du kan ge enkla omdömen kring din process i arbetet och reflekterar i viss mån om ditt lärande. Du kan visa på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet I bildarbetet.
Du kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Du kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och reflekterar utförligt om sitt lärande, samt kan visa på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Begrepps-användning
I ditt arbete, i tolkning och beskrivning använder du begrepp som hör till bildämnet på ett enkelt sätt.
I ditt arbete, i tolkning och beskrivning använder du begrepp som hör till bildämnet på ett utvecklat sätt.
I ditt arbete, i tolkning och beskrivning använder du begrepp som hör till bildämnet på ett mycket väl utvecklat sätt.

Ny rubrik

Nivå 1
E
Nivå 2
C
Nivå 3
A
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: