Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Beslutsfattande i Sverige

Skapad 2017-02-02 07:49 i Laröds skola Helsingborg
Så styrs Sverige
Grundskola 7 – 9 Samhällskunskap
I det här arbetsområdet ska vi fördjupa oss i begrepp som demokrati, makt och statsskick. Vi ska lära oss hur Sverige styrs och beröra EU:s del i svenskt beslutsfattande.

Innehåll

Syfte och mål

Under arbetets gång kommer du att få lära dig:
- hur Sverige styrs
- hur det parlamentariska systemet fungerar 
- vad det innebär att vara en demokratisk stat
- olika statsskick
- demokratins utmaningar
- hur våra makthavare granskas.

Du kommer att arbeta med Gleerups digitala lärobok i samhällskunskap och med dagsktuella frågor kring demokrati. Du får värdera delar av demokratin och diskutera olika frågor med dina klasskamrater.

Utvärdering

Du kommer att få visa vad du lärt dig i ett skriftligt prov.

Matriser

Sh
Beslutsfattande i Sverige

F-nivå
E-nivå
C-nivå
A-nivå
Faktakunskaper
Du har ännu inte kunskaper om beslutsfattande i Sverige.
Du har baskunskaper om beslutsfattande i Sverige.
Du har goda kunskaper om beslutsfattande i Sverige.
Du har mycket goda kunskaper om beslutsfattande i Sveriger.
Samhällsstrukturer
Du kan ännu inte undersöka och beskriva hur det svenska beslutsfattandet är uppbyggt och fungerar. Du beskriver ännu inte hur de olika delarna i statsapparaten hänger ihop med varandra.
Du kan undersöka och beskriva hur det svenska beslutsfattandet är uppbyggt och fungerar. Du beskriver hur de olika delarna i statsapparaten hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan undersöka och beskriva hur det svenska beslutsfattandet är uppbyggt och fungerar. Du beskriver hur de olika delarna i statsapparaten hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Du kan undersöka och beskriva hur det svenska beslutsfattandet är uppbyggt och fungerar. Du beskriver hur de olika delarna i statsapparaten hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt.
Begreppsanvändning
Du kan ännu inte använda begrepp när du beskriver hur de olika delarna i statsapparaten hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett ganska bra sätt när du beskriver hur de olika delarna i statsapparaten hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett bra sätt när du beskriver hur de olika delarna i statsapparaten hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett mycket bra sätt när du beskriver hur de olika delarna i statsapparaten hänger ihop med varandra.
Demokratiska rättigheter
Du har ännu inte kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar ännu inte om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar ännu inte om vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har baskunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett enkelt sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett enkelt sätt om vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har goda kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har mycket goda kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: