Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Reflektion v. 5-6

Skapad 2017-02-02 17:56 i Backatorpets förskola Halmstad
Förskola
Reflektioner och våra tankar hur vi går vidare v. 5+6

Innehåll

 

Det händer mycket med konstellationerna i gruppen , vi har sett nya såsom, Gustav o toste. Och leia o casper. Gruppen känner trygghet med varandra och släpper in andra i sina relationer. De är ju äldre med såklart, det är lek hela tiden, denna veckan har de varit helt sysselsatta ute nästan direkt vi kommit ut.

Några samtal vid bordet som sedan byggts vidare i lek, ex en dag pratade vi mycket om ambulans o att jobba med det, barnen blev jätteintresserad och vi bestämde att göra en efter vilan. Vi ställde ihop stolar och lade en madrass bakom som bår. Leken höll igång länge och många barn kunde vara med i olika roller, en bra stund med mycket samarbete och kommunikation.

Elin har gjort trolldeg och pysslat m den och sedan målat den med några, det var deras första möte med detta och de jämförde den med playdoo. 

Vi märker av ett intresse för att bygga kojor och att klä ut sig. Det framkallar mycket spring med polis/brandman/doktor, vi pratar om hur vi kan komma till rätta med just den biten. Pratar med barnen o försöker bjuda in till annorlunda lek med kläderna, inte bara jaga varandra. 

Vi har tagit fram våra nya djur, de har blivit placerade i hörnet i lego/matrummet, får känna av hur det tas emot. Funderar fortfarande över en lugn hörna till läsning . Gymparummet? 

Tar fram ris ibland det tycker många är väldigt roligt. Behöver en ordentlig plats till det bara. 

Provar lite smått med yoga-korten, roligt tycker några, bör vara ganska få för att klara att focusera. Den gula och blå bollen ska användas i nån aktivitet och inte kastas runt med. 

vilan har fungerat med alla i samma rum hittills, senare ska Elin ha en grupp med högläsning i annat rum. 

kompisböcker

vi läser "samarbeta" och "visa dina känslor", 

lena läser boken med sin grupp pratar om bilderna vi tittar noga på vad som händer i boken(samarbete), focusera lite på att man kan be en kompis om de vuxna är upptagna och ävenannars. Ska gå vidare med att hitta lekar och övningar som framhäver samarbete, har köpt in bollar vill gärna träna lite "passa till varandra.", 

Enisa:två barn leker ute i sandlådan, efter en stund började de bråka om en hink (pedagogen gick fram och försökte hjälpa de att lösa konflikten tillsammans) Hur ska ni göra så båda kan använda en hink,så ni kan ha den tillsammans ? En av dem sa ,Jag kan hälla i sanden och han kan vispa(blanda). Jaaaa,sa han och leken forsätter under en lång stund. 

Har gjort en flanosaga från boken samarbeta(har även läst/berättat den för alla barn i samlingen(de var väldigt nyfikna och lyssnade väldigt intresserade på den. (Tycker själv att jag har gjort för små bilder,även texten är för liten ,för en som inte ser bra(mig)

här om dagen berättade jag en saga med hjälp av små figurer(sagan handlade om Nisse och hans mamma som skulle göra morotssoppa,när jag berättande använde jag djuren som var ledsna på grund av ett får som satt på ett ställe och ville inte flytta på sig. Sen kom ett bi ,flög fram till fåret och frågade snällt om den kunde flytta på sig så Nisse kunde hämta en morot till sin mamma som skulle göra soppa.

barnen var sååå intresserade av sagan(efteråt ville nästan alla barn berätta sagan för sina kompisar) sååå roligt att se . Vet inte om det var jag som har berättat sagan med olika känslor eller om det var den låtande biet?. Hur som helst kändes det väldigt lockande och inspirerande för våra barn😊Enisa lägger focus vidare på att utveckla samarbete i lek och att hjälpa varandra.

Dessutom har jag utmanat barnen med att undersöka,och upptäcka vad är det som flyter och vad är det som sjunker i vatten. Det var sååå kul tyckte barnen eftersom de själva har letat efter saker som de vill prova och se.En av barnen hämtade en gosse djur (är det en bra idee,tänkte jag) ville inte säga nej heller,det visade sig att nalle var större än hålet i vattenbehållare :) Lyckligtvis upptäckte barnet själv detta.

Har även erbjudit barnen lek med magneterna. Hämtade skruvar och dyligt och la fram på mattan. Vi har även två små fiskespön vi använt. 

 

 

Marianne har jobbat mycket med känslor, läst boken och använt spegel och känslobilder. Berättat "Petter och hans getter",där får hon fram många känslor, gå vidare genom att prata om hur man känner när någon säger något elakt, även något positivt, känslor när det händer något roligt. gå vidare med sagan om Petter , kan de ta olika roller?

allmänt att tänka vidare focuserar vi på att mer att de kan fråga varandra om hjälp, både med utklädningskläder och i hallen. 

Reflektion: det har varit lite mindre spring i polis m.m lekarna, 

 v

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: