Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Läsprojekt: Blåögd

Fässbergsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 24 februari 2017

Vi läser ungdomsromanen "Blåögd" av Mats Berggren och arbetar med att tillgodogöra oss texten för att förstå, analysera och knyta an litteraturen till den egna verkligheten samt för att diskutera och analysera de ämnen boken tar upp.

Tidsperiod: v. 9-10 och v. 12-13 (v 11 prao)

Så här kommer vi att arbeta:

  • Gemensam läsning inledningsvis
  • Diskussion i helklass
  • Boksamtal i smågrupper
  • Enskild reflektion i form av en skriftlig bokrapport när boken är utläst. Inlämning i Google Classroom v 13 där även instruktionen för bokrapporten finns.

Kunskapskrav och bedömning

Klicka i kunskapskrav nedan. Här kan du skriva hur eleverna kommer att bedömas. 


Läroplanskopplingar

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback