Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Språk i Sverige och Norden

Eriksbergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 17 februari 2017

Vi ska lära oss mer om dialekter och om hur svenskarna pratar i olika delar av vårt land och vi ska använda oss av egna erfarenheter av dialekter .Vi ska dessutom ta upp lite om de nordiska språkens historia och försöka oss på att härma några av dem.

Först kommer vi att tala om dialekter och lära oss fakta om svenska språkets historia och om hur det har utvecklats. Vi kommer även att tala om minoritetsspråk i Sverige. Vi  kommer att använda oss av BRON (Svenska Direkt), lyssna på dialekter på nätet, använda oss av egna erfarenheter och häftet Fakta om dialekter från Institutet för språk och folkminnen.

Dessutom kommer vi att läsa lite om de nordiska språken.

Eleverna ska få redovisa i form av ett faktahäfte med text och bilder. Detta häfte kommer att presenteras muntligt för övriga elever i klassen. Häftet ska innehålla exempel på dialekter , karta på olika dialekters spridning , fakta om vårt språks historia och även exempel på minoritetsspråk.. Eleverna ska också kunna ge exempel på likheter och skillnader mellan svenskan och de nordiska språken.

 

Konkretiserade mål:

Eleven ska:

*lära sig om olika dialekter i Sverige

*lära sig mer om talspråk och skriftspråk

*lära sig vad officiellt språk, majoritetsspråk och minoritetsspråk är

*få kännedom om olika lånord i svenskan

*få grundläggande kunskap om våra grannspråk

*få jämföra våra grannspråk danska, norska och isländska med det svenska språket och lära sig några olika ord från varje språk

 

Slutuppgift:

Eleverna ska få sätta samman ett faktahäfte med text och bilder. Detta häfte ska innehålla fakta om  och beskriva de konkretiserade målen ovan.

Häftet ska redovisas för kamraterna  i klassen på ett sådant sätt att dessa  förstår. Redogörelsen måste alltså vara begriplig och inte innehålla ord och begrepp som man själv inte kan förklara.

En ytterligare redovisning kommer också att få göras av samtliga elever av den enskilda uppgift man valt. Den uppgiften är speciellt vald och kan handla om något av ovanstående.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Nya ord i språket, till exempel lånord.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Matriser i planeringen
Språk i Sverige och Norden
Kunskapskrav Svenska 7-9
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback