Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Irregular verbs

Skapad 2017-02-10 09:54 i Apalbyskolan Västerås Stad
Grundskola 8 Engelska
Under några veckor arbetar vi med oregelbundna verb.

Innehåll

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

We will learn what irregular verbs are and how to use them in order to write and speak more correct English.

Hur ska vi lära oss detta?

We will work with fill-in exercises in school.

We will translate sentences from English to Swedish.

We will write our own texts and sentences in different tenses.

Vad som kommer att bedömas:

If you understand what an irregular verb is.

If you know the irregular verbs.

If you can use the irregular verbs (in speaking and writing).

Hur du får visa vad du kan:

Homework

Work during lessons

Test 

Lärardel - kopplingar till läroplanen

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  En
 • Centralt innehåll
 • Språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, satsbyggnad, ord med olika stilvärden samt fasta språkliga uttryck i det språk eleverna möter.
  En  7-9
 • Muntliga och skriftliga berättelser, beskrivningar och instruktioner.
  En  7-9
 • Språkliga företeelser för att förtydliga, variera och berika kommunikationen som uttal, intonation och fasta språkliga uttryck, grammatiska strukturer och satsbyggnad.
  En  7-9
 • Kunskapskrav
 • I muntliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig enkelt, begripligt och relativt sammanhängande.
  En  E 9
 • I muntliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, relativt tydligt och relativt sammanhängande.
  En  C 9
 • Eleven formulerar sig även med visst flyt och i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.
  En  C 9
 • För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta, och göra välgrundade förbättringar av, egna framställningar.
  En  C 9
 • I muntliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande.
  En  A 9
 • För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra välgrundade förbättringar av egna framställningar.
  En  A 9
 • I muntlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.
  En  A 9
 • I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig enkelt, begripligt och relativt sammanhängande.
  En  E 9
 • I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, relativt tydligt och relativt sammanhängande.
  En  C 9
 • I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande.
  En  A 9
 • I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.
  En  A 9

Matriser

En
Engelsk basgrammatik med fokus på orregelbundna verb år 7-9

Behöver förbättras
Godtagbart
Bra
Utmärkt
Oregelbundna verb
Osäker i vilken ordning böjningarna kommer och har ibland en tendens att skriva de oregelbundna verben som regelbundna genom att sätta -ed i slutet på verbet i imperfekt och perfekt particip. Behöver väldigt mycket handledning.
Klarar att skriva de oregelbundna verben i rätt ordning men har fortfarande svårt att sätta verbet med rätt böjning i en mening eller i flytande text. Har inte fullt ut förstått vad det är för skillnad på imperfekt och perfekt particip men har greppat nutid och dåtid. Behöver en del handledning
Förstår skillnaden mellan regelbundna och oregelbundna verb och klarar av att skriva de oregelbundna verben i rätt ordning men även skriva rätt böjning i meningar och flytande text. Behöver väldigt lite handledning.
Är säker på skillnaden mellan infinitiv, imperfekt och perfekt particip och har förståelse för hur de används på rätt sätt och i rätt kontext. Har ett bra flyt i den fria skrivningen och god grammatisk förståelse.
Have, had, has
Är väldigt osäker på vilken som ska användas och när och förstår inte helt och hållet relationen till de svenska motsvarigheterna heller. Behöver väldigt mycket handledning
Klarar av att använda have för det mesta men har en tendens att blanda ihop has och had. Behöver en del handledning.
Klarar av att använda alla tre på ett bra sätt både i enstaka meningar och i flytande text. Missar ibland att vara konsekvent med tempusformen men har en stabil grund att stå på. Behöver väldigt lite handledning.
Klarar av att skriva med ett väldigt bra flyt och behöver sällan stöd och handledning vad det gäller detta. Har en god förståelse för varför det ska vara det ena eller det andra.
Fri skrivning
Kommunikativ kvalitet och grammatik
Texten är mycket kort och/eller svår att förstå för en engelsktalande person eftersom grammatiken inte håller hela vägen. Behöver mycket stöd och vägledning.
Texten förmedlar något och kan till stor del förstås av en engelsktalande person. Någon omläsning kan krävas eftersom grammatiken inte är helt och hållet korrekt. Behöver en en del stöd och vägledning
Texten förmedlas på ett bra sätt och kan förstås av en engelsktalande person. Texten kan dock behövas broderas ut en del för att få ännu mer karaktär och prägel. Endast en del vägledning behövs.
Texten är kommunikativ och kan med lätthet förstås av en engelsktalande person. Den har ett bra flyt och har ett utpräglat ordförråd och grammatisk korrekthet. Där finns bra strategier för utformning.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: