Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Religionskunskap, Svenska

·

Årskurs:

4

Historia, från vikingar till kristna

Hjortsbergsskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 17 maj 2017

Från vikingatid och fram till när Sverige blev kristet.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Analysförmåga; Du ska få utveckla din förmåga att se orsaker och konsekvenser till olika förändringar genom att arbeta med utvecklingslinjer. ( historia, religion)

Procedurförmåga/Kommunikativ förmåga; Läsa och skriva faktatexter, lära dig använda tidslinjer (svenska, historia)

Begreppslig förmåga; Aktuella begrepp (historia, religion)

Hantera information; Fundera över hur användbara källor är (svenska, religion, historia)

 

Bedömning - vad och hur

Jag bedömer din förmåga att genom att titta på utvecklingen kunna berätta om vad som orsakat den och hur den påverkat människorna då men också idag. 

Jag bedömer också hur du läser och skriver faktatexter och hur du då använder dig av aktuella begrepp.

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att koncentrera vårt arbete på följande frågor;

Vilket utbyte har vi med omvärlden under den här tidsperioden? (orsaker och konsekvenser till detta utbyte.)

Vad utvecklas och förändras under perioden? (orsaker och konsekvenser till förändring och utveckling)

Hur kan vi veta något om perioden och kan vi lita på informationen?

Innan vi börjar läsa mer om vikingarna ska vi repetera forntiden genom att titta på tidslinjen och hur utvecklingen gått till och påverkat fram till och med järnåldern.

Du kommer också att få göra en tidslinje över ditt eget liv, allt är ju historia!

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Berättelser från fornskandinavisk och äldre samisk religion.

Hur spår av fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven kan undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla sam­ band mellan olika tidsperioder.

Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan beskriva några grundläggande drag i fornskandinavisk och samisk religion och ger även exempel på hur fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla resonemang om källornas användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Avslut

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback