Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Idrott - förskoleklass - Fallskärm del 1 & 2

Skapad 2017-02-13 10:09 i Tunaskolan F-6 Lunds för- och grundskolor
Grundskola F Idrott och hälsa
Aktiviteter kring samarbete.

Innehåll

Syfte

Syftet med denna aktiviteten är att låta eleverna möta en nya aktivitet. Men också att möta samarbete i en ny form. Att tillsammans kunna uppnå ett gemensamt mål där alla måste vara delaktiga och fokuserade. 

 

Aktivitetens gång

DEL 1 - Eleverna håller i fallskärmen, en elev på varje färg om det går. Eleverna ska sedan försöka att INTE få ner bollen i hålet i mitten eller över någon kant. Efter en stund eller om bollen åker ner eller ut så stannar uppgiften upp. Den vuxna tar bollen och hämtar en ny. Nu ska den ena bollen, lila ner i hålet i mitten medan den orange inte ska i hålet eller över kanten. Här får eleverna några försök på sig att klara uppgiften. Varje gång de inte klarar så börjar det om, pedagogen samlar ihop bollarna och rullar in dem på nytt på fallskärmen. När eleverna klarat uppgiften kommer det en till boll, grön denna bollen ska gå igenom hålet som nummer två. Den orangea bollen får fortfarande inte gå ner i hålet eller komma över kanten.

DEL 2 - Denna gången får elever fortsätta med så många bollar som de klarade vid förra tillfället. Klarade man den sista övningen så går man vidare med 4 bollar och nu ska alla i förre den lila bollen. När eleverna klarat 4 bollar så lägger pedagogen till en boll till, denna gången ska de två orangea bollarna i sist. När eleverna klarar alla 5 bollar ska 2 av de 5 bollarna o hållet med inte de andra tre. Detta numret av bollar som ska i hålet kan variera kombineras på olika sätt. 

 

Reflektion

Före: Jag hoppas att de kan ta uppgiften på allvar och lyssna på instruktionerna. Samarbetet borde grupperna inte ha några problem med om alla kan fokusera på uppgifterna. 

Efter: Eleverna klarade av uppgifterna bra och höll fokus majoriteten av tiden. Dem blev tillsammans glada när de lyckades få i bollarna eller när någon räddade en boll från att gå i eller trilla över kanten. Ingen blev utpekad när det inte gick bra. 

Elev: " Detta var roligt" "Yes, vi ska göra detta igen!" 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Takt och rytm i lekar, danser och rörelser till musik.
    Idh  1-3
  • Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
    Lgr11  -
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: