Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

1

Att vara barn i Älvängen för 100 år sedan

Kronaskolan F-3, Ale · Senast uppdaterad: 21 maj 2017

Följande fråga ställs till eleverna inför arbetsområdet: Vad behöver vi ta reda på för att förstå hur barn hade det i Älvängen för hundra år sedan?

Till dig som elev:

Under några veckor ska vi arbeta med historia. Du kommer att få ta reda på hur barn hade det i Älvängen för hundra år sedan och jämföra med hur barn har det idag.

Mål

Du ska kunna berätta om några skillnader och några likheter mellan att vara barn för 100 år sedan jämfört med idag.

Arbetssätt

Alla barn i klassen skriver ner vad de vill veta om hur barnen hade det i Älvängen för 100 år sedan. Dessa frågor letar vi tillsammans svar på.

Redovisningsform

Vi letar svar på våra frågor och redovisar på några olika sätt, tex genom att göra planscher eller skriva i so-böckerna.

Vi redovisar genom att visa och berätta om det vi har gjort för de andra i klassen.

Bedömning

Jag bedömer din kommunikativa förmåga under arbetets gång och under redovisningen av ditt arbete. Jag bedömer din analysförmåga när du jämför och hittar skillnader och likheter mellan dåtid och nutid.

Läroplanen


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu.

Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.

Eleven gör då enkla jämförelser mellan livet förr och nu utifrån människors berättelser och olika skildringar.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback