Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Alfons med vänner hälsar på

Skapad 2017-02-13 13:43 i Förskolan Tomtberga Östhammar
Förskola
På vår avdelning jobbar vi med Alfons Åbergs vänskapslåda som är ett material från friends. Vi samtalar om de bilder som finns i lådan och pratar om hur en bra kompis är och vad vi kan göra för att bli bra vänner. Nu tänkte vi att Alfons, Milla och Mållgan ska få följa med barnen hem och lära känna dem lite bättre.

Innehåll

Vi vill att arbetet med Vänskapslådan ska hjälpa barnen att komma i kontakt med sina känslor, att visa på att det finns många olika känslor och hur vi kan göra när känslorna väller över oss. 

Varje gång vi samtalat om en bild fotograferar vi den och lägger ut på Unikum tillsammans med diskussionsfrågorna för att föräldrarna hemma ska ha möjlighet att fortsätta samtalet. Kanske frågor och funderingar har väckts hos barnen under dagen?

Nu kommer vi att göra iordning en väska med en digitalkamera, Alfons, Milla & Mållgan samt ett brev. Därefter kommer ett barn att få ta med sig  väskan hem och knäppa kort. De som vill knäpper själva och de som vill ta hjälp av vårdnadshavare gör så klart det.

 

Brevet i väskan ser ut så här:

 

 

Den här gången kommer de få i uppdrag att fotografera något som gör dem glada, sitt hus och sin sovplats (en del har kanske egen säng medan andra sover hos föräldrar eller en madrass på golvet osv)

När kameran kommer tillbaka till förskolan kommer barnet få göra ett collage som det får visa på samlingen och berätta om för sina kompisar. Bilderna sätter vi sedan upp på väggen, tidigare erfarenheter visade att barnen spontant började samtala kring bilderna och vi pedagoger kunde koppla bilderna till vårt temaarbete.

Kopplingar till läroplanen

  • ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: