Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Fysik, Biologi, Teknik, Geografi, Kemi

·

Årskurs:

6

Hållbar utveckling NO

Vikingaskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 27 februari 2017

Hållbar utveckling handlar om att leva på ett sätt som gör att det blir bra för människor och natur nu och i framtiden. Vad behöver vi tänka på när vi köper mat och prylar för att bidra till hållbar utveckling?

Mål för elev

Du ska förstå naturen och ekosystemets roll i samhället. Du ska veta hur maten du äter och de prylar du köper och använder, påverkar människor och miljö. 

Innehåll

Genomförande

Vi kommer att se filmer, läsa texter, göra laborationer, och ha genomgångar. Vi kommer även att arbeta mycket med kamratrespons. I samband med detta kommer vi att ha uppgifter, diskussioner och värderingsövningar.

Redovisning

Tillsammans med en klasskamrat ska du göra en informationsplansch/kollage. Ni kommer att gör en analys av ett ekosystem och en näringskedja. I slutet av arbetsområdet kommer du att besvara några frågor där du har möjlighet att visa vad du lärt dig. I diskussioner har du också möjlighet att visa vad du kan.

Elevinflytande

Eleverna kommer att få välja ett ekosystem att arbeta om.

Eleverna kommer att arbeta med kamratrespons.

Eleverna har varit delaktiga i hur de vill redovisa.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom.

Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.

Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.

Olika sätt att hushålla med energi i hemmet.

Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.

Matriser i planeringen
Bedömningen gäller
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback