Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Religionskunskap, Biologi, Samhällskunskap, Matematik

·

Årskurs:

7 - 9

Vt 17- pedagogisk planering- Ungdomstid

Holstagårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 6 mars 2017

Denna planering innehåller en beskrivning av det ämnesövergripande arbetsområdet " Ungdomstid" .

 

Målet med arbetsområdet är att utveckla din...

kommunikativa förmåga

  • diskutera och resonera

analysförmåga

  • kunna beskriva orsak-konsekvens-
  • föreslå lösningar
  • förklara och påvisa samband
  • växla mellan olika perspektiv
  • jämföra likheter och skillnader- jämföra för- och nackdelar

 

I dagens samhälle möter ungdomar mängder av saker de skall förhålla sig till. Föräldrar, kompisar, media, skola och internet är alla saker som formar och påverkar ungdomarna på ett eller annat sätt.

Projektet som nu startar har till syfte att förbereda dig inför det vuxna livet där du måste ta ställning till många olika saker och situationer. Ett sätt att förbereda sig är att genom samtal börja en tankeprocess och att få fakta som kan leda till väl underbyggda val i framtiden.

Projektet kommer delas in i två faser.

 

  • Första fasen innehåller genomgångar, film, samtal, gruppdiskussioner kring ämnena ANT (alkohol, narkotika, tobak), relationer, diskriminering, självskadebeteenden, genus, biologisk utveckling och sexualitet.

 

  • Andra fasen kommer du tillsammans med din samarbetspartner att fördjupa er i något som ni har tyckt varit särskilt intressant under projektet. Detta ska sedan redovisas under filmdagar då vi kommer bjuda in föräldrarna som åskådare.

 

Under projektet kommer vi jobba mycket med tre övergripande mål från Lgr11. Dessa mål kommer ständigt utvärderas då gruppsamtal och diskussioner bygger på dessa mål.

Biologi

Vi  kommer i biologi att genomföra genomgångar om ANT (alkohol, narkotika, tobak), sexuellt överförbara sjukdomar, preventivmedel och hur barn blir till. Vi kommer även i mindre grupper diskutera ANT och sexualitet för att försöka förstå vår omvärld och medmänniskor. Vid diskussionerna och genomgångarna är samtalet en viktig grund, vilket ställer stora krav på de som lyssnar. Tänk på att visa varandra ödmjukhet och respekt. I presentationsuppgiften kommer du tillsammans med en kompis att använda er av föreläsningarna och diskussionerna för att utifrån detta välja ett fördjupningsområde Ni tycker verkar intressant. Tänk på att stämma av mot målen.

 Religion/Samhällskunskap

 

Religion

i religion ska du kunna redogöra för Kristendomens grundstenar, dess olika inriktningar samt hur religionen ser på begreppen, kärlek, kön, sexuell läggning, giftermål, abort, sex och droger. Vi kommer jobba med litteratur, film och föreläsningar. 

Samhällskunskap

i samhällskunskap så kommer vi att  arbeta med hur olika livsfrågor, till exempel meningen med livet, relationer, kärlek och sexualitet, skildras i populärkulturen. Även kommer vi att se närmare på ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning. Vi kommer att jobba med, föreläsningar, filmklipp och värderingsövningar. 

 

Bildresultat för filmrulle

Frågeställningar som ska finnas med i film:

  • Utgå från en, två eller tre riktningarna i kristendomen och analysera likheter/skillnader gällande till exempel, droger, identitet, preventivmedel, giftermål, abort, sex, kärlek och sexuell läggning, samt påvisa och förklara om det finns samband mellan de tre riktningarna gällande ert fördjupningsområde (väljer du/ni en inriktning så kan ni inte utgå från likheter och skillnader). 
  • Hur påverkas kroppen eller psyket av valt fördjupningsområde (se frågeställning ovan) 
  • Statistik som förstärker budskapet.

Filmens format:

  • Max,  5 minuter
  • Minimum, 3 minuter
  • Arbetsredskap: Ipad imovie eller annat digitalt verktyg som vi i dialog kommit överens om. 

 

Presentation av projekt/film 

Datum: Onsdag den 5/4 

Tid: 12:10-15:00

Plats: Matsal eller B11 

Åskådare: Aktiv roll 

Obs! Deadline för färdigproducerad film är torsdagen den 23/3 klockan 23:59  

 

 Bildresultat för tidsplanering

Tidsplanering

v.7 Introfilm+ uppstart Kristendom

v.8 Sportlov

v.9 Fredriksdal fredag

v.10 Utvecklingssamtal/Självständigt arbete film.

v.11 1/3 Tjej- och killgrupper, måndag och onsdag. Prov onsdag- kristendom, eftermiddag (15/3)

v.12 Ungdomsmottagningen torsdag

v.13 Ungdomsmottagning torsdag

v.14 Redovisning, onsdag 5/4 - 12:10-15:00. 

 


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

respekterar andra människors egenvärde,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Centrala tankegångar och urkunder inom kristendomen samt utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: protestantism, katolicism och ortodoxi.

Hur olika livsfrågor, till exempel meningen med livet, relationer, kärlek och sexualitet, skildras i populärkulturen.

Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Matriser i planeringen
Vt 17- bedömningsmatris- Ungdomstid
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback