Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Fysik, Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Energi & hållbar utveckling

Södertälje Friskola AB, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 juni 2020

Ett större ämnesövergripande arbetsområde om energi och hållbar utveckling i ämnena biologi fysik, kemi svenska och teknik. Utgångspunkten inom arbetsområdet kommer vara energi och energikällor. Detta kommer vi sedan sätta in i ett större perspektiv och arbeta mycket kring begreppet hållbar utveckling.

Syfte - Varför

Du ska kunna använda dina  kunskaper i kemi och fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle. Samt kunna använda fysikens och kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska och kemiska samband i naturen och samhället.

 

Centralt Innehåll - Vad?

  • Natur och samhälle Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  • Fysiken i naturen och samhället Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.
  • Kemin i naturen Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.
  • Kemin i vardagen och samhället Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.
  • Kemin i vardagen och samhället Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Undervisningens innehåll - Hur?

När du arbetat med "Energi och hållbar utveckling" ska du kunna:

  • Ge exempel på vad vi behöver energi till
  • Förstå vad energiprincipen innebär
  • Ge exempel på energikällor
  • Veta skillnaden på förnybar och icke förnybar energi
  • Förklara vad växthuseffekten innebär
  • Vad hållbar utveckling innebär

Vi kommer att utgå ifrån Naturvårdsverkets skolmaterial för årskurs 4-6, Energifallet. Vi kommer genomföra övningar och uppgifter om energi och hållbar utveckling som är direkt hämtade från Energifallet. Vi kommer också genomföra andra övningar och uppgifter som är kopplade till temat, där vi bland annat kommer använda oss av Boken om Fysik och Kemi. Inom arbetsområdet kommer vi arbeta mycket med begrepp och begrepp förståelse.

Vi kommer att arbeta både i helklass och i mindre arbetsgrupper, där du som elev på olika sätt kommer få redovisa det du har arbetat med för dina klasskamrater.

Under arbetes gång kommer du som elev få möjlighet att visa dina kunskaper genom de texter, exit note och arbeten som du publicerar och redovisar. Vi kommer också avsluta arbetsområdet om energi och hållbar utveckling med ett skriftligt prov.

Arbetssätt

 Under arbetets gång kommer vi att arbeta med:

Bedömning

För att visa vad du lärt dig ska du

  • Diskutera i mindre grupper
  • Vara aktiv vid gemensamma diskussioner 
  • Visa dina  förmågor och kunskaper i läxförhör samt skriftligt prov. 

 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Olika sätt att hushålla med energi i hemmet.

Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.

Matriser i planeringen
Energi & Hållbar utveckling
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback