Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Livets kemi i kroppen

Skapad 2017-02-15 09:53 i Västra Stenhagenskolan Uppsala
Livets kemi i kroppen är ett ämnesövergripande arbete i kemi och biologi.
Grundskola 7 – 9
Detta område handlar om hur våra viktigaste näringsämnen ser ut kemiskt och vilken nytta de gör i kroppen. Du kommer också koppla ihop kosten med motion och sömn. Du kommer också att jobba med hur ,matsmältningen går till i kroppen och någon sjukdom kopplad till det.

Innehåll

Förmågor som du skall utveckla under området

Kunskapskrav i biologi och kemi

För att kunna visa dessa kunskapskrav så kommer du att få ge väl underbyggda kost och levnadsråd till andra tonåringar. Dessa skall också innehålla förklaringar till varför de skall sova riktigt och motionera. Detta kan du redovisa på olika sätt. Film, affischer, föreläsning, insändare mm.

Du kommer också att förklara muntligt hur matsmältningen går till i kroppen samt någon sjukdom kopplad till mat.

Att bevara mat ätbar har länge varit svårt. Men tack vare sätt att konservera går det nu bättre. Du skall också beskriva någon konserveringsmetod. detta görs i google docs

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
  Ke
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Bi  E 9
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
  Bi  E 9
 • Eleven kan ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
  Bi  E 9
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Ke  E 9
 • I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.
  Ke  E 9
 • Eleven kan beskriva och ge exempel på några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
  Ke  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: