Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7 - 9

Kemi: Luften, år 7, Lgr 11

Kristinebergskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 1 mars 2017

I det här arbetsområdet får du bl a lära dig om vad luften består av och luftens miljöproblem

Kursplan i ämnet

Arbetssätt och undervisning

Gemensamma genomgångar, eget arbete, laborationer och diskussioner.

Visa vad du lärt dig

Kunskapkontroller("minns du" frågorna s. 59), visa muntligt vid genomgångar och diskussion  samt skriftlig slutuppgift

Kemiplanering år 7

Bergepp som du måste kunna förklara: 
-  atom, molekyl, grundämne, kemisk förening,  ozonskikt, växthusgas, växthuseffekten, förbränning, freoner,katalysator, biogas.

Kännetecken för följande gaser: (kem. beteckning, andel i luften,egenskaper,  övrig fakta)

-syrgas, kvävgas, koldioxid, vätgas, ozon, ädelgaser(helium, neon,argon),  föroreningar( kvävedioxider, koloxid, svaveldioxid)

Tidsram

Start i vecka 10 och avslutas i vecka  med ett skriftlig slutuppgift i 

vecka 12(13).

 

Bedömning

 Se bedömningsmatris från kunskapskraven


Läroplanskopplingar

Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten ur miljö- och hälsosynpunkt.

Fotosyntes och förbränning samt energiomvandlingar i dessa reaktioner.

Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på förhållandevis komplexa kemiska samband i naturen.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på komplexa kemiska samband i naturen.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Matriser i planeringen
Kemi: Luften, år 7, Lgr 11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback