Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild, VT-17, collage till uppgiften "om jag var ett djur"

Skapad 2017-02-16 14:57 i Gammal Trelleborg
Collage är en teknik där man kombinerar olika material och sätter ihop till en bild. Te x kan man använda delar av tidningsbilder, färgat papper, trådar, tusch, vattenfärg osv.
Grundskola 6 Bild
Collage är en teknik där man kombinerar olika material och sätter ihop till en bild. Te x kan man använda delar av tidningsbilder, färgat papper, tusch, vattenfärg m.m.

Innehåll

Syfte

Du ska utveckla förmågan att:

Använda olika tekniker och kombinera olika material för att skapa bilder.

Fundera över vad  olika bilder har för budskap och hur det görs så det blir ett budskap till oss som tittar på dem.

Konkretisering av mål

Testa att foga ihop olika material till en hel bild. 

Du ska prova att "måla" med collagetekniken - skissa en bild med penna och fyll i de olika färgerna du vill använda för att ge ditt fantasidjur färg med hjälp av bitar av tidningar. Ta inspiration från powerpoint-exemplen som visades i klassrummet.

 

 

 Arbetssätt

Vi tittar gemensamt på olika collage av djur i ett bildspel.

Du ska med hjälp av din skiss av ditt fantasidjur ge djuret färg. Du väljer själv om djuret ska ha fantasifärger eller "originalfärger".

Eget arbete med bilder och funderingar. Du kan välja att ge djuret färger och mönster som representerar dig på olika vis.

Bedömning

 

 • Hur du tagit till dig tekniken med hur man kan jobba med collage. (teknik)

   

 • Bildkomposition, form och färg: hur du jobbar med själva bilden rent hantverksmässigt.

 • Bildspråk; hur du jobbat för att få fram dina tankar och åsikter i collagebilderna.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer.
  Bl  7-9
 • Presentationer av eget bildskapande.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Bild åk6

Huvudkriterier

F
E
C
A
Förmåga att framställa bilder med hjälp av grundläggande baskunskaper
Du kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder. I arbetet kan du använda några olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt, för att skapa olika uttryck.
Du kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder, som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser. Du använder ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer, så budskapet framgår. Du kan använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt, för att skapa olika uttryck. Du kan också kombinera olika bildelement på ett relativt väl sätt.
Du kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder, som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser. Du använder ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer, så budskapet framgår. Du kan använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt, för att skapa olika uttryck. Du kombinerar olika bildelement på ett väl fungerande sätt.
Förmåga att kunna kommunicera, förstå, tolka, kritiskt granska och reflektera kring egna och andras bilder
Du kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden under arbetsprocessen
Du kan delvis utveckla egna idéer inom olika ämnesområden både i samtida och historiska bilder under arbetsprocessen
Du kan utveckla egna idéer inom några ämnesområden i bildskapandet, genom att återanvända samtida och historiska bilder och kan bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Förmåga att finna kreativa lösningar
Under arbetsprocessen bidrager du till att formulera och väljer handlingsalternativ som leder framåt. Du kan presentera dina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som med bearbetning leder framåt. Du kan presentera dina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang. Du kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och bildarbetets kvalitet.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som leder framåt. Du kan presentera dina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang. Du kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvalitet i ditt bildskapande.
Kunskap om utmärkande drag inom konst, populärkultur, arkitektur och design under olika historiska epoker
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer. Du kan göra kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer. Du kan göra kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Du kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer. Du kan göra kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: