I det här arbetsområdet kommer vi att lära oss mer om hur det var att leva i Sverige under vasatiden och stormaktstiden. På vår resa lär vi känna de kungar och drottningar som styrde Sverige men också de människor som byggde vårt land. Vi bekantar oss också med betydelsefulla personer och händelser i vår omvärld.
Vi tränar på att använda historiska källor samt resonerar om varför historiska händelser och personer kan framställas och tolkas på olika sätt.
De förmågor som bedöms kommer att undervisas och tränas in på följande sätt:
Historia
Du kommer att få lära dig att förstå och använda ord och begrepp för att kunna förklara, beskriva, diskutera och resonera kring frågor som rör arbetsområdet. Vi använder bland annat Begreppsmaskinen och Kahoot för att träna aktuella ord och begrepp.
Du kommer enskilt och gemensamt få läsa faktatexter samt se på filmer om aktuellt arbetsområde.
Du kommer att i samband med läsning av olika texter få svara på frågor samt delta i samtal kring det du läser för att upptäcka och beskriva samband mellan betydelsefulla personer, händelser och skeenden.
Du kommer att få träna på att se orsaker och konsekvenser av olika historiska händelser, se likheter och skillnader mellan olika tidsperioder, fundera över begreppen tolkning och källor samt beskriva förändringar.
Du kommer att få strategier för att fördjupa och strukturera din kunskap (exempelvis EPA, stödmallar och ord/begreppslistor).
Jag kommer att bedöma din förmåga att:
Historia
Visa på kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Resonera om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor samt beskriva samband mellan olika tidsperioder.
Visa hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid och då motivera ditt resonemang med hänvisningar till det förflutna.
Använda historiskt källmaterial och resonera om källornas användbarhet.
Tolka och visa på spår av historien i vår tid.
Resonera om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.
Använda historiska begrepp på ett fungerande sätt.
Du visar dina förmågor i historia genom att skriftligt/muntligt kunna besvara DE STORA FRÅGORNA:
Hur växte den svenska staten fram och hur organiserades den?
Vad var reformationen och vilka blev dess konsekvenser för Sverige och övriga Europa?
Vilken betydelse hade de europeiska upptäcktsresorna och vilka konsekvenser fick de?
På vilket sätt deltog Sverige samt övriga länder kring Östersjön i ett globalt utbyte, till exempel då det gäller handel, språk och kultur?
Vilka var orsakerna till det svenska Östersjörikets framväxt och vilka blev konsekvenserna för olika människor och grupper?
Vad kan historiska källor berätta för oss om livet under vasatiden och stormaktstiden?
Hur har olika historiska personer, händelser och begrepp framställts och tolkats genom vår historia?
Vilka spår av vår historia finns kvar än idag?
Du presenterar dina kunskaper och förmågor i historia och genom skriftliga/muntliga inlämningsuppgifter, formulera svar på frågeställningar samt delta i samtal/diskussioner.