Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Språkhistoria

Vallonskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 20 februari 2017

Du ska få arbeta med språkhistoria. Du ska få lära dig om svenska språkets ursprung och utveckling, om hur andra språk har haft stort inflytande på vårt språk, samt fundera över nya ord och hur de bildas.

Varför ska du läsa språkhistoria?

Orsakerna till att vi ska arbeta med det här arbetsområdet handlar om att det är viktigt att förstå hur levande och dynamiskt språket är. Språket både påverkar och påverkas av verkligen. Språk kan se olika ut i olika sammanhang och det är viktigt att anpassa sitt språk efter mottagare och sammanhang. Språk förändras också över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll på svenska språkets utveckling. Olika språk påverkar också varandra. Svenska språket är ett litet språk, och har därför påverkats av andra mer inflytelserika språk. Det är viktigt att veta varför man lånar ord från andra språk och vilka konsekvenser det kan få.

Lgr 11

Genom undervisningen ska du ges möjlighet att utveckla dina kunskaper om svenska språket, dess uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang.

Undervisning

Du kommer få lyssna på mina genomgångar, läsa faktatexter och titta på ett avsnitt av Värsta språket. Du kommer få skriva och arbeta med instuderingsfrågor och arbeta i expertgrupper där ni får fördjupa er i en av epokerna i språkhistorien. Ni kommer också att själva presentera och lyssna på varandras presentationer.

Bedömning

Du kommer få visa dina kunskaper i en muntlig redovisning i mindre grupp. Där ska du redogöra för vad du vet om svenska språkets utveckling och den epok som du har fördjupat dig i tillsammans med din grupp. Viktigt är att ni tar upp orsaker till att språket förändras under denna tidsperiod och ger exempel på språkförändringar. Tänk på att de andra i gruppen ska lära sig något av era presentationer.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Matriser i planeringen
Språkhistoria
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback