Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema kroppen VT 17

Skapad 2017-02-20 15:02 i Brattåsskolan Mölndals Stad
Grundskola 5 Biologi
Hur fungerar människokroppen? I det här arbetsområdet tittar vi närmare på kroppen och lär oss mer om hur kroppen är uppbyggd och hur kroppens olika delar samverkar och fungerar. Vi kommer också prata om hälsa och vad det innebär att må bra.

Innehåll

Syfte

 

Det här ska du som elev lära dig

- Kroppens delar och funktioner, dvs skelettet, muskler, blodsystemet, andning & luftvägar, samt kroppens olika olika organ

- Mat och matspjälkningen. Hur tar kroppen upp näring och vad är bra att äta?

- Hälsa, hur tar man hand om sin kropp? 

- Puberteten, vad händer i kroppen?

 

Så här kommer vi att arbeta

När vi arbetar med kroppen kommer vi att arbeta på många olika sätt, men vi kommer bal.a att: titta på filmer, diskutera och forska.

Vi lär oss om blodet och blodomloppet

I filmen undersöker vi vad blod är för något, vad det består av och hur det cirkulerar i kroppen. Vi får se vad som händer i kroppen med blodet och blodomloppet om vi springer 100meter, genom pedagogiska animationer och bilder. Vi får också lära oss mer om hjärtat, blodkärl och blodtryck. Viktiga ord som används i programmet är bl.a röda och vita blodkroppar, artär, ven, kapillär och blodplättar.Kunskaperna kommer bl.a. att bedömas med ett prov, men det är alltid viktigt att vara delaktig i de diskussioner vi har under lektionerna.

Vi lär oss om kroppens olika organ

Eleverna kommer att forska om olika organ i kroppen, som sedan ska presenteras inför klassen. Hur du redovisar bestämmer du, alternativen är film eller redovisning.

Kunskaperna kommer bl.a. att bedömas med ett prov, men det är alltid viktigt att vara delaktig i de diskussioner vi har under lektionerna.

Skelett och muskler

När vi arbetet med skelett och muskler kommer vi bl.a. att se filmen;Vi lär oss om skelett och muskler. I filmen vi lär oss om Skelett och muskler, får vi lära oss om vad ben och muskler är. Vilka olika slags ben och muskler det finns i kroppen. Vi tittar på kroppens uppbyggnad, skelettsystemet, ben och leder, muskelsystemet och hur man tar hand om sina ben och muskler. Viktiga ord som används i filmen är bl.a; organ, celler, vävnader, ben, leder och muskelvävnad. 

Kunskaperna kommer bl.a. att bedömas med ett prov, men det är alltid viktigt att vara delaktig i de diskussioner vi har under lektionerna.

Våra sinnen

Vi kommer att arbeta och undersöka våra sinnen, med olika experiment

 

 Människokroppen

VI kommer tillsammans att göra en model av människokroppen i klassen på ett papper. Vi kommer att hjälpas åt att sätta ut de olika kroppsdelarna.

 

 

Vi kommer att bedöma...

Vi kommer att ha läxförhör/prov samt att att ni inom vissa områden kommer ni att göra redovisningar där du presenterar dina kunskaper kring kroppen och området.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
    Bi
  • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
    Bi

Matriser

Bi
Ämnesmatris NO 4-6

Ämnesmatris NO 4-6

På väg mot nivå 1
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Naturvetenskpaliga diskussioner
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker om energi, teknik, miljö, hälsa, samhälle, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett ganska bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker om energi, teknik, miljö, hälsa, samhälle, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker om energi, teknik, miljö, hälsa, samhälle, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett mycket bra sätt.
Söka information i olika källor
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Använda information
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett ganska bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett mycket bra sätt till situationen.
Naturvetenskapliga begrepp
Du använder naturvetenskapliga begrepp på ett ganska bra sätt.
Du använder naturvetenskapliga begrepp på ett bra sätt.
Du använder naturvetenskapliga begrepp på ett mycket bra sätt.
Kropp och hälsa
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: