Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

4

Slöjd år 4, Strandskolan 16/17

Strandskolan, Tyresö [Inactive] - slutgallrad · Senast uppdaterad: 21 februari 2017

1. Maskinsömnad och lövsågning.

Under år 4 kommer ni att lära er att använda symaskinen och få grunderna i sömnad. Ni kommer att göra ett enklare sömnadsarbete i form av en personlig slöjdpåse att ha och förvara era slöjdarbeten i fortsättningsvis. Ni kommer att måla tyg till påsen på aktuellt tema och göra en kreativ och personlig utsmyckning av den.

I trä/metallslöjden kommer ni att få lära er att handskas med lövsågen och skapa olika kreativa produkter utefter tema och förmåga.

2. Förankring i läroplanen och kursplanens syftestext

Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom hantverkstradition och design utifrån behov i olika situationer. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt arbete i förening vilket utvecklar kreativitet, och stärker tilltron till förmågan att klara uppgifter i det dagliga livet. Dessa förmågor är betydelsefulla för både individers och samhällens utveckling.

3. Innehåll i undervisningen - centralt innehåll

4. Arbetssätt

Vi kommer att ha genomgångar på de olika momenten/teknikerna som efterföljs av praktiskt arbete. Eleverna kommer att göra en uppkörning på symaskinen efter att under flera lektioner övat och repeterat de vanligaste momenten på maskinen. När de visat att de klarar rådande säkerhetsföreskrifter samt de maskinens grundläggande moment tilldelas de ett körkort på symaskinen.

Vid lektionens slut övar eleverna sig på att analysera dagens arbetsinsats genom att svara på fyra frågor i sitt planeringshäfte.



5. Bedömning

Eleverna kommer att dokumentera sitt arbete i sitt planeringshäfte, från idé till färdig produkt med utvärdering.



 

6. Kunskapskrav

Se matris.

Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Matriser i planeringen
Tyresö Slöjd år 4-6 (Ny med F-kolumn ht-12)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback