Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Grekisk mytologi - Antiken

Britsarvsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 22 februari 2017

Nu ska du få göra ett stort kliv på ungefär 2 700 år tillbaka i tiden, till antikens Grekland, då den mäktige guden Zeus härskade. Litteraturen från Antikens Grekland är en skatt som har betytt mycket för utvecklingen av vår västerländska litteratur. Den grekiska mytologin har satt sina spår överallt, från litteratur, film och musik till historia, filosofi och religion.


Syfte
Syftet är att du ska få kännedom om

några av Homeros verk och få vetskap om hur berättelser från den tiden har påverkat dagens litteratur och litteratur från andra tider. 
hur ord och talesätt från den tiden användes då och hur de används i dag.


Arbetssätt
Du kommer att få:

lyssna till föredrag om grekisk mytologi 
se filmer som förklarar myter.
läsa faktatexter och myter, sammanfatta och återberätta någon av dem.
lära dig fakta och besvara frågor
lära dig om några ord och talesätts betydelse och ursprung
se filmen "Odysseus" och jämföra den med Homeros berättelse om Odysseus.
diskutera hur den grekiska mytologin har påverkat litteraturen..


Bedömning
Det blir ett skriftligt prov.

På provet ska du kunna

besvara dessa frågor;

  • Vad är en myt?
  • När uppstod den grekiska diktningen?
  • Hur berättades dessa guda- och kungaberättelser?
  •  
    Berätta om Homeros och hans verk Iliaden och Odysséen.

  • Berätta om de gudar och platser som nämns i häftet. Du ska veta vilka de var och vad de hade för uppgift.

  • Förklara de ord och talesätt som du har arbetat med i häftet (ordens ursprung). Vilka personer eller händelser går orden tillbaka på? Vad betyder orden i dag?

  • Resonera kring hur dessa myter påverkat litteraturen, vilka efterföljare finns i bokform och i film

 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Nya ord i språket, till exempel lånord.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Matris till antikens litteratur och drama, år 7
Grekisk mytologi - Antiken
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback