Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4 - 6

Människokroppen

Vårfruskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 6 mars 2017

Vår kropp är fantastisk! Är man hungrig kurrar magen och när man är trött så gäspar man. Om man har sprungit så svettas man och blir man rädd så slår hjärtat snabbare. Kroppen visar på olika sätt hur vi mår och vad vi behöver. När kroppen behöver något försöker den tala om det.

Till dig som elev:

Arbetsområdet

Din kropp består av olika delar,till exempel hjärna, lungor och skelett. Delarna kallas för organ. Alla delar i kroppen har sin speciella funktion men de arbetar tillsammans för att få hela dig att fungera. Din kropp arbetar dygnet runt.
Vad är det som pågår därinne? Det ska vi ta reda på under detta arbetsområde. Vi ska bland annat ta reda på vad som händer i vår kropp när vi äter och när vi blir sjuka.

Mål

Målen för arbetsområdet.
Du ska;

  • förstå hur kroppen är uppbyggd
  • förstå hur olika kroppsdelar fungerar och samverkar med varandra 
  • kunna organens namn samt dess placering 
  • förstå vikten av god sömn, varierad kost och att röra sig.
  • veta hur man kan förebygga och behandlar de vanligaste sjukdomarna
  • ha kunskaper om bl a matsmältningen, lungorna och andningen, hjärtat och blodet, levern och njurarna, bakterier och virus, muskler, skelettet och tänderna

 

Arbetssätt

Vi kommer att läsa texter, titta på film samt diskutera och skriva texter både enskilt och i grupp.

Vi gör böcker som presenterar arbetsområdet.

Vi kommer att göra experiment och undersökningar och på slutet av arbetsområdet gästas vi av en expertpanel som svarar på våra frågor.

Vi kommer att fördjupa oss om önskat organsystem i par eller i grupp om tre. Detta redovisas för resten av klassen på valfritt sätt, tex film, plansch, keynote.

Bedömning

I vår bedömning tittar vi på dina kunskaper om biologiska samband när det gäller kroppen och hur du visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med användning av biologins ord och begrepp.
Du ska kunna föra resonemang om hälsa och sjukdom.                                                                                                                                        I vår bedömning tittar vi även på hur du behandlar arbetsområdet i din bok, arbetet och redovisningen av fördjupningsarbetet och hur du dokumenterar dina undersökningar och experiment.   

Reflektion

Har du lärt dig något du tror att du kommer ha nytta av i framtiden? Motivera ditt svar.
Vad tycker du varit mest intressant under arbetet? Förklara varför.
Vad tycker du är viktigt att kunna utav det som vi arbetat med? Förklara varför.
Vilket sätt lär du dig bäst på?

Till dig som lärare:

Övergripande mål och riktlinjer

Syfte

Centralt innehåll


Läroplanskopplingar

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback