Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Teknik, Fysik, Kemi

·

Årskurs:

5

Tema Kroppen

Landvetterskolan 7-9 ABC, Härryda · Senast uppdaterad: 24 februari 2017

Vad är det som händer i kroppen?

Inledning:

Vi kommer att arbeta med kroppen. Du kommer att få lära dig mer om vilka organ vi har, var de sitter och hur de fungerar och samverkar. Du kommer också att lära dig mer om vad som påverkar din hälsa, din kropps utveckling (pubertet) och beroendeframkallande medel och deras inverkan på kroppen.

Kursplanemål:

Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen
Undervisningen i ämnet kemi ska ge eleverna möjligheter att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i kemi har betydelse. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att hantera praktiska, etiska och estetiska valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle.

Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker
till detta.

Genom undervisningen i ämnet biologi och kemi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Konkretiserade mål:

    Du ska efter detta arbetsområde:

 

Känna till

  • viktiga organ i kroppen, deras funktion och samverkan
  •  skelettet och några namn på dess delar
  •  olika sorters muskler och namn på några muskler
  •  hjärtats uppbyggnad och funktion
  •  blodets innehåll, funktion och väg genom kroppen
  •  hjärna och nervsystem
  •  matsmältningsorganen och matens väg
  •  reningsorganen; lever och njurar
  •  lungorna
  •  Sinnena; Synen, hörseln, känseln, lukten och smaken
  •  könsorganen
  •  ha inblick i och kunna diskutera betydelsen av goda hälsovanor
  •  ha insikt om beroendeframkallande medels inverkan på kroppen och hälsan
  •   ha insikt i människans pubertet.
  •  ha insikt i människans fortplantning - hur ett barn blir till

Bild

http://www.google.se/imgres?imgurl=&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.ntf.se%2Fkonsument%2Fbarnibil%2Fdefault31003.asp&h=0&w=0&tbnid=nU7ZoivOn53xvM&zoom=

 

Bedömning:

Jag kommer fortlöpande att bedöma din förmåga och kunskap om kroppens olika organ, deras placering, funktion och samverkan under lektionstid.
Jag kommer också att bedöma på vilket sätt du resonerar om kost, hälsa, sjukdom och pubertet och relaterar detta till människokroppen.

Du kommer att få några läxor om vissa delar av kroppen, i läxförhör kan du också visa dina kunskaper och förmågor. I slutet på tema kroppen kommer vi att ha ett prov.

 

Undervisning:

Du kommer att få undervisning om detta arbetsområde genom föreläsningar, filmer, uppgifter, enkla laborationer, gemensamma diskussioner i olika gruppstorlekar, eget arbete och arbete i olika gruppstorlekar med redovisning för dina klasskamrater. 


Läroplanskopplingar

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Ljusets utbredning från vanliga ljuskällor och hur detta kan förklara ljusområdens och skuggors form och storlek samt hur ljus uppfattas av ögat.

Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.

Matriser i planeringen
Kemi
Biologi
Fysik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback