Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

9

Matematik 9c VT-17- Procent och Sannolikhet kapitel 2

Gammal, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 25 februari 2017

Procent betyder hundradel och är ett vanligt sätt att uttrycka delar av en helhet. Vi stöter på det i många vardagliga sammanhang; reor, rekommenderat dagligt intag (matvaror), Innehåll olika kemikalier, guldlegeringar, bankräntor mm ... I det hår avsnittet kommer du att få lära dig mer om hur man använder % i olika uträkningar. Sannolikhet handlar om hur stor chans det är att en viss händelse kan ske - tänk lotterier, risker, tävlingar med valmöjligheter.

1. Syfte

Du ska bli förtrogen med hur man växlar mellan bråk, procent och decimalform, kunna använda % för att beräkna delen - och kunna räkna ut hur många % något är. Du ska känna till och kunna beräkna sannolikheten för några enkla händelser.Ens

2. Detta kommer vi att arbeta med: Vi kommer att arbeta både enskilt, par och helklass. Både med rutinuppgifter och med problemlösning. Du kommer att få träna på att redovisa hur du tänker både muntligt och skriftligt.

 


Läroplanskopplingar

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet,

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Reella tal och deras egenskaper samt deras användning i vardagliga och matematiska situationer.

Talsystemets utveckling från naturliga tal till reella tal. Metoder för beräkningar som använts i olika historiska och kulturella sammanhang.

Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.

Likformig sannolikhet och metoder för att beräkna sannolikheten i vardagliga situationer.

Hur kombinatoriska principer kan användas i enkla vardagliga och matematiska problem.

Tabeller, diagram och grafer samt hur de kan tolkas och användas för att beskriva resultat av egna och andras undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur lägesmått och spridningsmått kan användas för bedömning av resultat vid statistiska undersökningar.

Bedömningar av risker och chanser utifrån datorsimuleringar och statistiskt material.

Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden.

Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

Matriser i planeringen
Matematik åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback