Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

5

Filttavla ÅK 5

Hulanskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 3 april 2017

Du ska utifrån ett tema formge och framställa en tavla med kombination av hantverksteknikerna handsömnad, broderi och tova.

SYFTE och GENOMFÖRANDE


I detta arbetsområde får du utifrån ett bestämt tema tillverka en tavla där du kombinerar de tre olika teknikerna handsömnad, tova och brodera, som du tidigare fått utforska var teknik för sig. Material du kommer att använda är filttyg, bomullsgarn och ull där ett fokus kommer att ligga pådess kombinationsmöjligheter och undersökande av materialens och teknikernas möjligheter.
Vi kommer att repetera ord och begrepp som du tidigare hört, samt hur du använder verktygen på ett säkert och ändamålsenligt sätt.


Uppgiften är att formge och framställa en tavla med 3 bestämda hantverkstekniker i kombination, utifrån ett bestämt tema.Du gör en planering där du ritar en bild på din idé och motiverar tillvägagångssätt utifrån syftet med arbetet.
Arbetsprocessen analyseras och värderas genom att anteckna reflektioner i ett dokumentationshäfte efter varje slöjdpass där du ska använda slöjdspecifik begrepp. Vi lyfter även begrepp och reflektioner kring arbetet i helklass och individuellt då du får möjlighet att samtala med läraren.

BEDÖMNING:
Efter färdigt projekt skriver du en individuell utvärdering av resultat och arbetsgång som lämnas in ihop med föremål, som ett underlag för kunskapsbedömning.
Bedömning görs även genom lärarens observationer och samtal som bygger på öppna frågor med dig under arbetets gång.


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.

Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan ge enkla omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven kan ge utvecklade omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan ge välutvecklade omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback