Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

JÄ VT17, En 9A - Tala / översätt ditt argumenterande tal.RJ

Skapad 2017-02-26 19:19 i Järnåkraskolan 4-9 Lunds för- och grundskolor
Översätt ditt argumenterande tal du har skrivit och presenterat på svensklektioner i
Grundskola 9 Engelska
Arbetsområdet avser kunskapsområdet: Tala. Översätt ditt argumenterande tal du skrivit och genomfört på svensklektionerna

Innehåll

Mål för elev

Visa att du kan framföra dina tankar och idéer även på engelska genom att översätta och presentera ditt argumenterande tal  du har skrivit på svensklektionerna i en video.

 

Innehåll

Arbetsområdet avser kunskapsområdet: Tala

Under arbetets gång kommer du även att träna meningsbyggnad, ordkunskap och grammatik när du jobbar med att översätta ditt svenska manus

Genomförande

Under v 4 - 7 kommer du att få tillfälle att jobba med översättningen under ett antal lektioner. Du använder så klart alla hjälpmedel du har tillgång till och ni kommer att få läsa och kommentera varandras manus/översättningar.

Du kan så klart göra förändringar i ditt manus/tal med tanke på att du ska genomföra det på ett annat språk.

Din videoinspelning  ( 3 - 8 min)

Jag tror det är klokast att spela in videon hemma, men om du vill spela in den i skolan ordnar jag ett rum till dig. Du behöver dock säga till någon dag i förväg om vilken dag och tid som passar dig.

Du får så klart använda lappar med stödord när du spelar in ditt tal. Obs! Viktigt att du visar tydligt och klart att du inte läser innantill från ditt manus

Stå en bit ifrån datorn/kameran, så att åtminstone din överkropp syns. Gör några provspelningar så att du är säker på att du talar tillräckligt högt.

 

Lämna in din video, din engelska översättning och ditt svenska tal i Classroom under vecka 7.  

Det kommer att vara möjligt att lämna in under vecka 8/sportlovet om det skulle passa dig bättre. Deadline är alltså söndagen den 26 februari kl. 23.59! 

Bedömning

Enligt matris nedan:

 

Kursplanemål

  • formulera sig och kommunicera i tal 

 

 

Matriser

En
Engelska - Tala En 9A VT 2017

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Tala .................................. (Skolverket) • Uttrycka sig i tal
Du visar att du kan stora delar av ditt tal, dvs du läser inte innantill från ditt manus. Det är inga problem att förstå vad det är du vill säga, trots eventuella grammatiska misstag, ordval och uttal. ............................... Eleven kan formulera sig enkelt, begripligt , och relativt sammanhängande Eleven kan uttrycka sig i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation
Ditt ordval är varierat och du visar upp flyt och bra uttal i ditt tal. Du gör inte många misstag vad det gäller ordval och grammatik. ............................................ Eleven kan formulera sig relativt varierat, relativt tydligt och relativt sammanhängande Eleven kan uttrycka sig tydligt och med visst flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.
Ditt ordval är varierat och du visar upp utmärkt flyt och uttal i ditt tal. Du gör få misstag vad det gäller ordval och grammatik. ....................................... Eleven kan formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande Eleven kan uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: