Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

9

Nya röster i litteraturen - arbetarförfattarna

Rödsleskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 10 april 2017

Plötsligt hördes nya svenska röster i litteraturen. De berättade om självupplevda livsvillkor och de tog ställning för rättvisa och för bildning åt alla. De var autodidakter och deras stil kallades socialrealism. De var arbetarförfattarna som förändrade världslitteraturen

Syfte med arbetsområdet:

Centralt innehåll som arbetsområdet berör:

Beskrivning av arbetsområdet:

För att förstå dagens samhälle och litteratur, bör man ha kunskap om några kända svenska författare eftersom de och deras verk är ”levande” och påverkar oss än idag med sina tankar och texter. Därför kommer vi att arbeta med de svenska arbetarförfattarna under v. 12-15.

Ni kommer att få specialisera er på en författare och arbeta enskilt och i grupp. Först ska ni skriva ett eget författarporträtt.Eftersom det är meningen att ni ska veta lite om varje författare kommer ni som har samma författare därefter genomföra en muntlig redovisning inför klassen.

Hur ni väljer att redovisa är upp till er. Ni kan t ex använda er av film, radioprogram, affisch, presentation, dramatisering eller liknande. Bara er fantasi sätter gränser. Ni behöver samla information från flera olika källor, t ex. läroböcker, tidningar, uppslagsverk, antologier, internet och intervjuer. Fråga på biblioteket eller be mig om hjälp om något är oklart! Tänk på att källhänvisa på ett korrekt sätt.

Ni tilldelas en av författarna: Moa Martinson, Vilhelm Moberg, Harry Martinson, Ivar Lo-Johansson, Jan Fridegård eller Eyvind Johnsson . 


Bedömning av arbetsområdet:

Jag kommer att bedöma:

hur väl du kan läsa och förstå olika texter skrivna av arbetarförfattare.

hur väl du muntlig kan redovisa en av arbetarförfattarna med tanke på struktur, innehåll, syfte och mottagare.

hur väl du kan resonera kring verket (texterna) med kopplingar till dess upphovsman.

hur väl du kan dra slutsatser om hur verket har påverkats av de kulturella och historiska sammanhang som det har skrivits i.

hur väl du kan söka, välja ut och sammanställa information om författaren och texterna samt resonera kring informationens och källans relevans och tillförlitlighet. 

 

 

Arbetstid och deadlines för arbetsområdet:

Vi jobbar med arbetsområdet v 12-15. 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Matriser i planeringen
Arbetarförfattarna
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback