Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hur påverkas din kropp av fysisk aktivitet, kost och sömn

Skapad 2017-02-27 19:31 i Förberedelseenheten Uppsala
Planering för undervisning om allemansrätten och orientering för elever i förberedelseklass.
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Du kommer lära dig om olika former av träning, kost och sömn och hur det påverkar din kropp.

Innehåll

Konkretisering av kunskapskraven

 

Du kommer lära dig om styrke- och konditionsträning och hur du kan träna för att bli t.ex. starkare. Du kommer också lära dig hur mat och sömn kan påverka hur du mår och presterar. När vi avslutar projektet kan du samtala om hur olika fysiska aktiviteter, kost och sömn påverkar din hälsa. 

Undervisning och bedömning

Vi jobbar praktisk med några olika träningsformer. Efteråt samtalar vi om träningen; hur känns det i kroppen, vad händer i kroppen och hur påverkar detta din hälsa. Du kommer också få information och några teoretiska övningar om kost och sömn. Bedömningen sker kontinuerligt men jag kommer framförallt titta på uppgifterna du lämnar in varje lektion. 

 

Om kost: https://docs.google.com/presentation/d/106aHnpqadk7cMfR3cmqczJYYoatvZ7MESb8XqqqrDYU/edit#slide=id.g16f97da794_0_9

Om sömn: https://docs.google.com/presentation/d/18Fte_z3tmrIoK884N4M-W_uDMo0CwJQk_wsYPF0dT60/edit#slide=id.p

Om styrketräning: https://docs.google.com/presentation/d/1ILy6rssz0XdKgtxo4KBQeDZFmK2MR2jy_V6MFIFsVgI/edit#slide=id.g16d2522e72_0_0

Om konditionsträning: https://docs.google.com/presentation/d/1T0Loj4X80ypfPwPfizZDUlZU8YTHoXQuE6qyImblLfo/edit#slide=id.g16ce321435_0_0

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
  Idh  7-9
 • Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  E 9
 • Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  C 9
 • Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: