Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Fysik, Biologi, Teknik, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Projekt "Tempus - Tempus"

Åsa Gårdsskola 4-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 29 augusti 2017

Vi kommer att under vt-17 att arbeta med ett projekt som vi valt att kalla "Tempus tempus". Det handlar bl.a. om luft, väder, vind och tid. Det handlar också om teknik och "äggutmaningen". Vi kommer att arbeta med "Tempus tempus" främst i NO:n, men även de andra skolämnena kommer att vävas in i projektet.

  1. Projektet "Tempus tempus" 

Vi kommer att arbeta ämnesövergripande med projektet, men i huvudsak inom ämnet NO.

Projektet är indelat i två delar; 

1. Luft, väder och vind v. 9-18

2. Teknikprojekt "Äggutmaningen"

Vi kommer att lära och arbeta på olika sätt med tid, luft, väder och vind:

- Jobba med de olika nyckelorden om luft, väder och vind genom att fundera på vad du kan innan starten samt efter vi jobbat med projektet.

- Läsa texter. Skriva frågor. Stryka under det som är viktigt.

- Skriva texter.

- Titta på filmer.

- Dokumentera genom att skriva och rita.

- Träna på att göra tabeller och diagram över väder.

- Genom experiment och att prova oss fram.

- Lära oss hur man kan göra en labbrapport där man ställer en hypotes som kan förklaras genom ett resultat, slutsats och en förklaring.

Nyckelord

- Luft, väder, väderfenomen, meteorologi, aggregationsformer, växthuseffekt, temperatur, regnmängd, lufttryck, vindstyrka.

- Systematiska undersökningar, hypotes, planering, utförande och utvärdering. 

Uppgifter och bedömning för Luft, väder och vind:

Uppgift 1.) Du att få göra en egen labbrapport utifrån det du lärt dig. Den kommer att bedömas utifrån det vi gått igenom på lektionerna och du ska använda dig av labbmallen när du skriver dina rapporter så du får med alla steg.. 

 

Uppgift 2.)  Du kommer att få skriva en argumenterande text i form av en insändare som ska handla om miljön och hur vi kan påverka växthuseffekten. Den kommer att bedömas utifrån det som du lärt dig om argumenterande texter på lektionerna. 

 

Uppgift 3.) Göra en väderobservation.

 

Uppgifter och bedömning för Äggutmaningen:

 

Uppgift 1.) Du kommer att få göra en konstruktion som ska göra så att ett ägg håller från hög höjd. Du ska rita modellen innan du börjar att "bygga" och du ska skriva en reflektion kring hur det gått. Din modell kommer också att vara med i en "design"-tävling. Det är din skiss, konstruktion och reflektion som kommer att bedömas.

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Luftens egenskaper och sammansättning.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller eller texter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.

Matriser i planeringen
Labbrapport - isolering
Argumenterade text (Växthuseffekten)
Äggutmaningen
Uppgifter
Äggutmaningen
Labbrapport - isolering
Äggutmaningen
Argumenterande text
Äggutmaningen

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback