Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Textilslöjd år 5

Skapad 2017-02-28 08:21 i Rindö skola Vaxholm Stad
Grundskola 5 Slöjd
Vi börjar terminen med att jobba med återvinning. Vad kan en gammal konservburk förvandlas till? Vi klär in burken med tyg på textilslöjden och tillverkar ett lock på trä-&metallslöjden. Alla färdiga burkar ställs ut i skyltfönstret på Vaxholms bibliotek en vecka i maj! Du kommer också att få virka och sy ett 3D-arbete på symaskin.

Innehåll

Eleverna kommer under terminen att arbeta med återvinning i ett gemensamt projekt mellan slöjdarterna, de kommer utifrån sin planering öva sig i att kombinera olika material och undersöka dess olika användningsområden. På textilslöjden använder de bl a applikationer och broderi för att få fram önskad effekt.

Eleverna kommer också att få prova på att virka en provlapp och uppmuntras att virka t ex en mössa, amigurumi eller liknande efter introduktionen.

För att fördjupa sina kunskaper i maskinsömnad väljer eleven ett arbete som ska bli tredimensionellt. De gör en planering, ritar mönster, klipper ut i tyg och sammanfogar delarna med hjälp av symaskinen. Antingen utgår eleven från ett färdigt mönster med tillhörande skriftlig instruktion eller skapar helt på egen hand med muntliga instruktioner från mig (läraren)

Eleverna dokumenterar allt sitt arbete i sitt slöjdhäfte;  planeringar och skisser inför nya arbeten, utvärderingar efter avslutat arbete och slöjdlogg under arbetets gång.

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: