Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Högläsning i smågrupper

Skapad 2017-02-28 15:52 i Glasbergsskolan Mölndals Stad
Grundskola 4 – 6 Svenska Svenska som andraspråk
Att läsa är att resa är ett uttryck som man kan fundera på vad det betyder. Att kunna läsa tar dig till platser du inte trodde fanns. Att kunna läsa högt och med inlevelse kan trollbinda den som lyssnar och det är en konst!

Innehåll

Vi kommer under några veckor att jobba med högläsning i smågrupper. Under denna period kommer vi att träna på att läsa högt för varandra. Det är en sak att kunna läsa med flyt men att kunna läsa med inlevelse är en konst.

Meningen är att vi ska bli trygga i att läsa högt då det kan kännas lite läskigt om man inte känner sig säker. Vi kommer också att träna oss på att läsa med inlevelse. När man läser med inlevelse menas det med att man lever sig in i berättelsen och läser till exempel med olika tonlägen och röster. Under dessa veckor kommer vi också att jobba med en lärcirkel där vi synliggör vår läsutveckling på ett tydligt sätt.

 

Hur vi kommer att arbeta:

Högläsning tillsammans med din grupp.

Aktivt jobba med läsfixarna under tiden ni läser.

Videoläsa för att se din utveckling.

Efter påsklovet kommer ni att få välja en bok i er grupp för att tillsammans läsa den för F-1.

 

Bedömning

Jag kommer att titta på hur mycket flyt du har i din läsning men också hur du använder dig av de olika lässtrategierna. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.
  Sv  E 6
 • Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.
  Sv  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: