Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild, SO (år 1-3), Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Tema kärlek

Resursenhet Videskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 21 mars 2017

Under temaveckan kropp och kärlek fokuserar vi på vad som händer i kroppen under puberteten. Hygien, kost och sömn är viktiga bitar för att må bra, liksom goda relationer. Vi ska jobba med kroppen, vår hygien och vår hälsa. Vi ska även lära oss om vad vi ska göra för att kroppen ska må bra på olika sätt

 

Aktiviteter - aktuella ord & begrepp

Lektionsaktivitet: hygien, sex och samlevnad, pubertet, Spa-massage, avslappning/yoga, kärleksdikter-läsa samt pyssel.
Utöver dessa aktiviteter kommer det även att serveras en frukostbuffé, erbjudas att titta på en kärleksfilm. Under hela veckan kommer eleverna på samlingen att få en hemlig kompis.

Hygien, relationer, pubertet, 

Diskussioner och frågor får stor plats i detta arbetsområde. Värderingsövningar. Vi läser, lyssnar på och bearbetar temat kärlek.  Vi synliggör och befäster begreppen genom: - genomgångar. - diskussioner. - filmer. - spel / aktiviteter.

Kopplingar till lgr 11

Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen.

Undervisningen i samhällskunskap ska ge eleverna förutsättningar att se samhällsfrågor ur olika perspektiv. På så sätt ska eleverna utveckla förståelse för sina egna och andra människors levnadsvillkor, betydelsen av jämställdhet, hur olika intressen och åsikter uppstår och kommer till uttryck och hur olika aktörer försöker påverka samhällsutvecklingen.

Undervisningen  i religionskunskap  ska stimulera eleverna att reflektera över olika livsfrågor, sin identitet och sitt etiska förhållningssätt. På så sätt ska undervisningen skapa förutsättningar för eleverna att utveckla en personlig livshållning och förståelse för sitt eget och andra människors sätt att tänka och leva.

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

 

 

 

 

 

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, i digitala miljöer och i sportsammanhang.

Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback