Skolbanken Logo
Skolbanken

Matematik i samlingen före lunch

Lövstalöts förskola, Uppsala kommunala förskolor · Senast uppdaterad: 7 mars 2017

I samlingarna på "röda sidan" före lunchen berör vi just nu området matematik. Vi tittar på olika geometriska former och använder oss också av "Kims lek" för att gissa/uppskatta antal. Kims lek har vi också gjort ute i skogen med skogsmaterial. Läs mer i innehåll.

I samlingarna på "röda sidan" före lunchen berör vi just nu området matematik. Vi tittar på olika geometriska former och pratar om vad de heter. Barnen får bland annat "dra" en form, berätta vad den heter och sedan hitta samma form utlagd på golvet. På baksidan av den form som ligger på golvet finns en sång eller ramsa vi sjunger tillsammans. Vi samtalar också om olika former och barnen får berätta var de kan hitta exempelvis en cirkel (på mattan, klockan etc.

Även vid andra tillfällen under dagen har barnen möjlighet att utforska området geometri. Vi färglägger olika "mandalas" bestående av olika former, vi har material där barnen kan lägga mosaikmönster och även material med magneter och spiktavla med olika former. Vid lunchen har vi ytterligare möjlighet att prata om former då vi har olika sorts bröd - cirkel, triangel, rektangel, kvadrat. Vi försöker alltså uppmärksamma barnen på och benämna de olika geometriska formerna under hela dagen.

I samlingarna har vi även använt oss av "Kims lek" där barnen får gissa/uppskatta antal och lära sig se vad som fattas då man tar bort ett eller flera föremål som legat gömda under en duk. Den här leken har vi även gjort ute i skogen med olika naturmaterial.


Läroplanskopplingar

utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,

utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback