Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 5

Svenska åk 4 period 1

Haverdals byskola, Halmstad · Senast uppdaterad: 10 oktober 2023

Att kunna uttrycka sig såväl skriftligt som muntligt är en livskunskap men även en demokratisk rättighet. Ord är vårt främsta redskap för att uttrycka oss, för genom orden kan vi beskriva, förklara, resonera och vi kan lättare förstå oss själva och omvärlden. I ämnet svenska tränar vi oss bl a på att formulera oss och kommunicera i tal och skrift. Vi tränar oss i att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.

Syfte 

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära. 

Hur vi kommer att arbeta 

Vi kommer att:

  • ha genomgångar och gemensamma träningstillfällen av bl a stavning, skiljetecken och olika texttyper.  
  • arbeta med ordklasser och förståelsen av ordklassernas betydelse i en mening.
  • arbeta enligt cirkelmodellen med de olika texttyperna och träna med olika skrivövningar, både gemensamt, parvis och enskilt. 
  • träna oss i att olika texttyper, exempelvis; skriva brev, faktatexter och förklarande texter m h a stödmallar ( skrivuppgifter kopplade till aktuella teman)
  • träna oss i att högläsa och använda rösten som verktyg för att förbättra lästekniken och läsupplevelsen (läsutmaningen)
  • tränar oss i skillnaden mellan det vardagliga och det mer formella ämnesspråket.
  • träna oss i att göra enkla skriftliga sammanfattningar med egna ord utifrån stödord/korta stödmeningar    (Superfakta).
  • träna oss i att sökläsa i texter och använda frågans formulering som stöd för att skriva välutvecklade svar ( skrivuppgifter kopplade till aktuella teman).
     

Du kommer att få visa att du kan:
- skriva brev, faktatexter och förklarande texter med rätt syfte, struktur och språkliga drag.
- stava och skriva meningar med stor bokstav och rätt skiljetecken.
- skriva enkla sammanfattningar mha stödord/stödmeningar.

- läsa med flyt (böcker som passar din ålder).

- sökläsa (förstå och hitta svar i en text)

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Meningsbyggnad, med huvudsatser, bisatser och skiljetecken samt textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, ords böjningsformer och ordklasser.

Sakprosatexter för barn och unga. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel grafiska modeller och stödord.

Formellt och informellt språk. Skillnader i språkanvändning beroende på mottagare, syfte och sammanhang. Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier.

Eleven skriver olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss säkerhet. Eleven för också enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.

Eleven söker och väljer med viss säkerhet information från ett avgränsat urval av källor och presenterar informationen med egna formuleringar och ämnesspecifika ord och begrepp. Eleven för enkla resonemang om informationens användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback