Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bokpåsen

Skapad 2017-03-05 12:42 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Nu ska du äntligen få läsa!

Innehåll

Under fem veckor ska du nu få arbeta med läsning. Du ska själv välja en skönlitterär bok att läsa och därefter ska du, både skriftligt och muntligt, presentera boken för dina klasskamrater.

Du kommer träna att läsa för att få upp läsflyt. Du kommer att träna förståelse av texten som du läser. Du kommer också att träna på din muntliga presentation.

 

Så här kommer projektet att gå till:

 1. Välj en valfri skönlitterär bok att läsa. Om det är svårt att hitta en bok, så hjälper jag gärna till.
 2. Börja läs! Du kommer att få läsa under lektionerna, men om den tiden inte räcker till så måste du även läsa hemma.
 3. Planera och öva på din muntliga presentation. Se nästa sida för hur den ska gå till och vad som ska finnas med i den.

 

Tidsplan:

 • Projektet pågår från vecka 10 till vecka 14, då alla ska vara klara med sina muntliga presentationer.
 • Läsningen pågår från vecka 10 till och med vecka 12. Du måste själv avgöra om du behöver ta hem och läsa eller om det räcker med lektionerna i skolan.
 • Under vecka 13 och 14 ska du förbereda och genomföra den muntliga presentationen.
 • Måndag 27/3 går vi igenom den muntliga delen mer noggrant, men du får gärna läsa igenom hur den går till innan.

 

 

 

Muntlig presentation

Till din presentation behöver du en papperspåse. De olika sidorna på påsen representerar olika delar som du ska ha med i din presentation.

Framsida: här ska du ha en bild på boken som du läst där titel och författare syns. Du kan antingen ta en kopia på boken eller tillverka en egen framsida.

Baksida: här ska du ha en sammanfattning av vad boken handlar om. Här kan du också läsa ett stycke ur boken högt.

Höger sida: här skriver du vilken genre som boken tillhör; fantasy, komedi, skräck, deckare, sport…

Vänster sida: här beskriver du en specifik händelse eller en konflikt som finns med i boken. Här kan du också läsa ett stycke ur boken högt.

Undersida: här ska du skriva en rekommendation och värdering av boken. Jag tycker boken är bra därför att den har spännande och mystiska inslag som gör att man bara vill läsa vidare. Jag rekommenderar boken till alla som gillar spänning. Har man svårt att sova på kvällen så välj en annan bok. Jag ger den 4,5 av 5 påsar.

I påsen: i påsen ska du lägga en artefakt som stämmer överens med bokens tema. (En artefakt är ett föremål som är tillverkat eller finns i naturen och som människan använder på olika sätt.) Om du t ex läser en bok om ishockey skulle du kunna lägga ner en ishockeytröja eller en puck.

 

Under din muntliga presentation ska du också läsa ett stycke högt ur boken. Du väljer själv när du vill läsa – baksidan eller vänster sida av påsen.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
  Sv  7-9
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9

Matriser

Sv SvA
Svenska Thunmanskolan - grundmatris 7-9

Läsa

E
C
A
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter och välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag, på ett i huvudsak fungerande sätt,
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter och välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag, på ett ändamålsenligt sätt.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter och välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
Eleven visar grundläggande läsförståelse genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll
Eleven visar god läsförståelse genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll
Eleven visar mycket god läsförståelse genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll

Samtala

E
C
A
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: