Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tyska - Anne Franks dagbok

Skapad 2017-03-06 09:04 i Enheten för flerspråkighet grundskola Uppsala
Grundskola F – 9
Anne Frank ville bli författare eller journalist. Den här drömmen till intet gjordes för att hon var en judisk flicka under det andra världskriget

Innehåll

I vår planering " En resa genom tysktalande länder " har vi beträffande Tyskland kommit till det andra världskriget. Vi har läst fakta om kriget och koncentrationslägren. I Anne Franks dagbok kommer du att läsa om en judisk tjej som hade andra planer med sitt liv, men hennes drömmar till intet gjordes av kriget som hade till syfte att exterminera alla judar.

1. Vi går igenom och läser en faktatext om judarnas situation i under kriget, om Auschwitz, judestjärnan, hur nazi regimen uppfann allt fler judelagar för att göra judarnas omöjligt. Vi läser om deporteringar och omänskliga transporter till koncentrationslägren, men också om familjer på flykt som familjen Frank.

Beträffande den här faktatexten skall du efter genomgången skriva hemma en plan om det du erfarit i texten.

2. Vi läser utdrag av Anne Franks dagbok där hon beskriver livet i gömstället i ett hus i Amsterdam, hur de kunde överleva där. Vi lär känna hennes tankar och känslor såsom historiska händelser som hon beskriver dagligen i sin dagbok som hon kallar Kitty, hennes enda vän. Om att allt nästan var förbjudet för judarna, de allt fler nya judelagar.

Du skall läsa igenom de har utdragen och koncentrera dig på Annes känslor och tankar och på de händelser hon beskriver i sin dagbok .Gör noteringar i ditt skrivhäfte som kommer att vara ett diskussionstema i gruppen.

3. Test: Förbered det andra världskriget ( vårt material ) och Anne Franks dagbok.

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: