Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

8

Sex och samlevnad kollaskolan 2017

Kommunövergripande grupper FG, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 19 april 2017

Det är dags att läsa om sex och samlevnad! Vi kommer att prata om hur det känns i kroppen när man kommer i puberteten. Hur det känns att bli kär och hur man kan göra det skönt för sig själv och någon annan. Vi kommer också att prata om vilket ansvar man har när det gäller sex, t ex graviditet, abort och könssjukdomar. Arbetet avslutas med gruppredovisningar under v 19..

syfte

Vi läser detta område i biologin för att ni skall få en bättre förståelse för hur människokroppen fungerar och reproduceras.
Målet är att ni skall bli mer medvetna om den stora mängd information som sprids genom olika typer av medier, t ex tv, film, internet, tidningar...  vad gäller just sex och samlevnad,och hur man kan tolka den.

centralt innehåll

Ur det centrala innehållet i vår Läroplan är det det nedanstående som är aktuellt. Läs det för att få en bild av vad Skolverket anser att ni skall kunna när ni slutar nian när det gäller sex och samlevnad.

metod

Vi startar upp arbetet med att ni anonymt skriver ner alla era frågor. Dessa frågor kommer jag att sortera och fördela. Ni kommer att delas upp i smågrupper och får ansvar för en del inom området (t ex samlag, onani, graviditet... ni får ta del av klassens anonyma frågor som gäller just ert område).

Ni skall förbereda en lektion (en halv- en hel lektion) för resten av klassen där ni berättar om vad ni lärt er och ger möjlighet för frågeställningar. Jag hjälper er att svara på frågorna om det behövs.
Vill ni får ni spela in delar av er redovisning på film och visa.

Vi kommer att titta på filmerna:
* Ramp om sex
* Sex på kartan
och diskutera dessa gemensamt.
Vi kommer också att göra värderingsövningar samt prata om hur det är att vara tonåring och hur man påverkas av omvärlden.


bedömning

Jag kommer att bedöma din insats i grupparbetet, det arbetet utvärderar du kontinuerligt via one drive (i ett dokument som du bjuder in mig till), din insats och medverkan i de gruppsamtal vi kommer att ha (då vi pratar om hur det är att vara tonåring mm) samt din prestation vid redovisningen.

Läs igenom nedanstående matris ordentligt! det är dessa förmågor du skall visa och det är dem jag sedan betygssätter.

Redovisningarna genomförs under v 19-20.

Ni skall också genomföra en laboration där ni får möjlighet att planera, genomföra och presentera era försök.

Lycka till med ditt arbete! //Maria


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven kan genomföra fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till biologiska modeller och teorier.

Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback