Vi har uppmärksammat att barnen är intresserade av olika språk. Barnen har bland annat berättat ord och fraser de kan på olika språk och vill gärna undersöka hur man säger saker på olika språk.
I det dagliga arbetet med barnen använder vi oss av tecken som stöd i stor utsträckning för att förstärka ordens betydelse och ge barnen ett stöd för minnet. Barnen frågar oss ofta hur man gör olika tecken och har även börjat teckna egna tecken.
Stärka barnens identitet och språkutveckling.
Att barnen känner att deras modersmål är en tillgång på förskolan.
Lyfta den språkliga mångfalden som finns hos pedagoger och barn på förskolan.
Göra vårdnadshavare mer delaktiga i sitt barns språkutveckling.
Känna tillhörighet till sitt modersmål.
Att varje barn får ett eget persontecken.
Barnen kan visa vad de vill, om de inte kan kommunicera via tal.
Barnen uttrycker sig och berättar om sitt modersmål i större utsträckning.
Skapa intresse för andra språk, hemkulturer, och traditioner.
Öka kommunikationen kring modersmål mellan vårdnadshavare och förskola.
Vi kommer varje tisdag ha ett nytt veckans ord på samlingen. Då bestämmer barnen tillsammans vilket ord de vill lära sig, vi röstar vilket!
Därefter använder vi gruppens språkkompetenser och de barn som kan och vill berätta gör det. För att lära oss fler språk använder vi oss av Google Översätt, där kan vi tillsammans leta efter olika språk och lyssna på hur ordet låter eller hur det ser ut när man tecknar ordet. Vi frågar vårdnadshavare för att göra de mer delaktiga i barnen språkutveckling.
Utvärdering sker i arbetslaget på avdelningsplaneringar och tillsammans med barnen, med pedagogisk dokumentation som grund. Barnens reflektioner blir underlag för hur projektet utvecklas.