Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Irstaskolan Sv 7 - Kemireferat

Skapad 2017-03-07 08:44 i Irstaskolan Västerås Stad
Grundskola 7 Svenska
I samarbete med kemin ska du skriva ett referat där du visar att du förstått texttypen. Den här planeringen innehåller endast kunskapskraven i svenska. För uppgiften och kunskapskraven i kemi: se Kemi: Atomer, joner och molekyler vt - 17 i planeringen.

Innehåll

Utöver kunskapskraven i kemi bedöms du även i svenska på följande punkter:

- Texttypen referat

- Källkritik

- Språk

- Respons

Matriser

Sv
Matris Svenska 7-9 - Irstaskolan

Syfte och långsiktiga mål

  • Sv   formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • Sv   läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • Sv   anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • Sv   urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  • Sv   söka information från olika källor och värdera dessa.
F
E
C
A
Skriva referat
Du ska visa att du förstått texttypen referat genom att sammanställa information från flera olika källor till en text med egna ord, där du följer de vanliga skrivreglerna.
Du har inte skrivit med egna ord.
Du kan skriva referat med viss språklig variation och enkel textbindning.
Du kan skriva referat med relativt god språklig variation och utvecklad textbindning.
Du kan skriva referat med god språklig variation och välutvecklad textbindning.
Källkritik
Du ska visa att du kan hitta och använda trovärdiga källor, och visa att du är källkritisk.
Du saknar källhänvisning i ditt arbete eller/och du har inte motiverat dina val av källor.
Du kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Språk
Du ska skriva med egna ord med ett språk som passar uppgiften och du ska med hjälp av referatmarkörer visa att du har hämtat information från olika källor.
Du skriver inte med egna ord och saknar källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt ihuvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller väl utvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, väl utvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Respons
Du ska med hjälp av checklistan och "Two stars and a wish" ge konstruktiv respons på ett arbete. Du ska även kunna förbättra din egen text med hjälp av responsen du får.
Du har inte skrivit en konstruktiv respons eller använt den respons du fått på ett fungerande sätt.
Dessutom kan du ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta ditt referat mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan du ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta ditt referat mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett fungerande sätt.
Dessutom kan du ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta ditt referat mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: