Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Världens klimatzoner och naturtyper åk 6

Halvarsgårdars skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 26 september 2018

I arbetsområdet får du lära dig om jordens olika klimatzoner och naturtyper samt hur människor, djur och växter lever, anpassat sig och påverkats av områdets klimat och natur.

VÄRLDENS KLIMATZONER OCH NATURTYPER - RESAN

Resan är ett grupparbete där ni ska genomföra en påhittade resa ut i världen genom minst två länder i två olika världsdelar. Ni kommer att besöka platser på jorden som skiljer sig väldigt mycket åt i klimat och natur. De människor, djur och växter ni stöter på lever på väldigt olika sätt beroende på varit i världen de existerar.

Redovisning - fördjupning

- I arbetet kommer ni i grupp att få skapa en resedagbok där fakta presenteras tillsammans med påhittade men trovärdiga reseupplevelser.

- Redovisning görs i helklass eller i större grupper. Hur ni redovisar er resa bestämmer ni i gruppen. Ni kanske har skapat planscher, ett faktahäfte eller en PowerPoint?

- Till arbetet kommer ni avslutningsvis författa en individuell skrivuppgift kopplad till resedagboken.

 

Bedömning:

I arbetet kommer du få redovisa dina fakta kunskaper om världens klimatzoner och naturtyper samt vilka faktorer som påverkar ett områdes klimat och natur. Genom att studera kartor ska du känna till vart i världen de olika klimatzonerna och naturtyperna finns samt känna till centrala ord och begrepp som hör till arbetsområdet (t.ex. nederbörd, temperatur, växthuseffekt, klimatförändringar). Du ska även träna din förmåga att dra slutsats, motivera och resonera.


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser i planeringen
Världens klimatzoner och naturtyper
Uppgifter
Grupparbete - resan
Individuell skrivuppgift - resan

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback