Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Svenska: Filmkunskap

Frösåkersskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 25 augusti 2017

1893 kunde man under några sekunder se en film på ett lok om åker fram.

Att kunna skapa rörlig film möjliggjordes under 1890-talets senare del. Man brukar säga att det var de franska bröderna Luminieres uppfinning av kinomatografen(ett slag projektor) som möjliggjorde visandet av rörlig film.

De första filmerna var.s.k. stumfilmer, dvs. man såg bara de rörliga bilderna men hörde inget ljud. Ibland kunde en mellantext infogas i filmen vid scenbyten/händelseförändringar. För att ändå skapa någon form av ljudillustrationer anställde biograferna pianister. Dessa hade till uppgift att spela musik till filmen. Musiken skulle vara anpassad efter filmen. Än idag använder man musik i filmerna för att förstärka handlingen.

Stumfilmsskådespelarna fick, för att förstärka känslan, spela med ett överdrivet mimik- och kroppsspråk. En spelstil som vi idag tycker är lite löjlig.

Stumfilmerna var svart-vita. För att ändå kunna skapa lite dynamik använde man sig ibland av färgfilter. T.ex. när man skulle spela in en nattscen använde man sig av ett blått filter, som gjorde att filmsekvensen blev blåtonad. Denna blåton skapade illusionen av kväll/natt.

Den första talfilmen(ljudfilmen) kom 1922. Där kan man bara bitvis höra dialogen. I början var motståndet mot talfilm stort. Stumfilmsskådespelarna protesterade och biograferna menade på att det skulle bli för dyrt att bygga in ett högtalarsystem i biosalongerna. I och med ljudfilmen försvann många stumfilmsskådespelare p.g.a. att de talade alltför otydligt eller att de hade någon konstig accent/dialekt.

De första riktiga ljudfilmerna hade en ganska tråkig dialogstil. Skådespelarna överdrev artikulationen. I moderna öron låter det som om de driver med oss. Under 1940-talet utvecklas dialogstilen till att bli mer verklighetstrogen. Dock långt från ett ledigt talspråk. De ljudfilmsfilmstjärnor som lyckades bäst blev verklig megastjärnor, som t.ex. Humphrey Bogart, Rita Hayworth(femte fatale=pinupgirl) och svenskan Ingrid Bergman.

Riktig färgfilm kom runt 1950 och den förde med sig ett ökat intresse för film. Det ökade intresset för film hänger intimt samman med uppkomsten av den s.k. ungdomskulturen. Fram till 1940-50-talen hade ungdomar betraktats som "små" vuxna, dvs. det skapades inget speciellt avsett för unga, varken mode eller annat. Genom rock'n rollen med Elvis Presley i spetsen och musikfilmen Rock around The Clock uppstod en ungdomskultur. Skådespelaren James Dean med filmen Ung rebell((1955) blev många ungdomars stora idol.

Från och med 1960-talet har film- och filmbranschen utvecklats i en rasande fart. Från tämligen töntiga filmatiseringar till att bli otäckt verklighetstrogna, för att inte säga överdrivet verklighetstrogna.

Vi inleder arbetet med detta område med att titta på en verklig superklassiker bland stumfilmerna, nämligen filmen"Nosferatu" från 1922.

Uppgifter:

1) Ni skall ladda ner en valfri, svensk film inom någon av dessa genrer; action, thriller, deckare, kärlek, äventyr eller science fiction. Denna film ska ni sedan recensera(se recensionsmall längre ner.)

2) Nästa uppgift blir att studera talets/dialogens utveckling från de första svenska talfilmerna till dagens flashiga filmer. Ni får titta på olika filmklipp genom tiderna.(Hemuppgift). I svaret ska ni ange vilka filmer ni kollat på. 

3) Förklara orden: regissör, manusförfattare, scenografi och rekvisita.

4) Har Tvn förändrat den svenska filmproduktionen?

5) Beskriv den svenska filmens utveckling från ca 1910-1960. Ni kan börja med att kolla på regissörer som Mauritz Stiller och Victor Sjöström till Ingemar Bergman.

Recensionsmall:

Faktadel/formalia: Filmtitel, utgivningsort, filmbolag, regissör, manusförfattare, skådespelare(bärande roller), musik, foto

Kort beskrivning av filmen utan att avslöja slutet.

Dialogen: Är dialogen trovärdig? Verkar skådespelarna bekväma med dialogen?

Skådespelarinsatser: Är skådespelarna trovärdiga i sina rolltolkningar?

Genus: Hur skildras män och kvinnor? Stereotyper.

Hur fungerar rekvisita, handling, musik och fotot tillsammans?

Ditt helhetsintryck av filmen. Kan du rekommendera filmen?

 

Vi jobbar med detta fram till 15/9(fredag). Era svar skickar ni i ett mail till mig: christer.wesstrom@edu.osthammar.se 

Försök att utveckla era svar, så att ni i svaren resonerar er fram till en slutsats. Jag vill också att era svar skall vara välformulerade och inte ha en massa stavfel, eller syftesfel. Med syftesfel menas att man blandar ihop en mening så att budskapet blir fel, t.ex. "Rånare dömd till 2 år i Östhammar" eller "Man anhölls för grov stöld av åklagare"


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback