Vad ska vi göra?
Vi ska utveckla kunskaper om namn och läge på Europas länder, viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter och lära oss hur kartan är uppbyggd med färger och symboler. Vi kommer att lära oss centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
Vi kommer att titta på jordytan och lära oss mer om hur den formas och förändras, och undersöka var olika naturresurser finns i Europa. Vi kommer också att lära oss mer om hur Europas befolkning är fördelad och hur människorna som lever i Europa kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling. I årskurs 5 ligger fokus på länderna i Norden och Baltikum samt delar av Västeuropa. Arbetet fortsätter i åk 6 med fokus på övriga Europa.
Hur ska vi göra?
Vi kommer att arbeta i grupparbeten, med begreppskartor, instuderingsfrågor, föreläsningar, presentationer och fältstudier.
Till vår hjälp kommer vi att använda boken "Upptäck Europa", tv-serien Geografens testamente, kartböcker och datorer.
Varför ska vi göra det här?
Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar att förvalta jorden så att en hållbar utveckling blir möjlig. Samspelet mellan människan och hennes omgivning har gett upphov till många olika livsmiljöer. Geografi ger oss kunskap om dessa miljöer och kan bidra till förståelse av människans levnadsvillkor.
När ska vi göra det här?
Mars-juni 2017 (med fortsättning i åk 6)
Hur ska arbetet bedömas?
Alla moment kommer att bedömas löpande och i slutet av arbetet kommer en sammanställning av visad kunskap och förmåga att göras. Som elev kommer du ha möjlighet att visa vad du kan genom att:
- vara aktiv och delaktig på lektioner (enskilt arbete, grupparbete och diskussioner i helklass)
- deltaga i ett par- eller grupparbete där du söker fakta om ett visst land och skapar en modell av landet
- göra en muntlig presentation om ett landet
- titta på Geografens testamente och svara på tillhörande frågor
- skriftligt förhör