Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

F

Pedagogisk planering språklek f-klass

Hubertusgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 12 juni 2017

Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att ni alla ska få så bra förutsättningar som möjligt till att börja läsa och skriva. Vi ska leka fram intresset och kunskapen

Till dig som elev:

Nu ska vi jobba med språket på ett roligt sätt. Flera gånger varje vecka ska vi leka och träna oss på olika delar inom vårt språk.

 

Mål

Målet med att jobba intensivt med språklek är att alla elever ska utvecklas efter sin egen förmåga inom språket. Vi vill att de ska kunna höra hur många ljud det finns i ett ord, jämföra längden på olika ord, rimma och kunna plocka ut begynnelse ljuden i ord. Vi använder oss av Bornholmsmodellen.

Hur?

I början på terminen gör vi Bornholmstestet med alla elever enskilt för att kunna dela upp dem i 3 grupper så att vi kan utmana alla på rätt nivå. Därefter jobbar i intensivt ca 3 ggr i veckan med språkövningar i olika nivåer fram till julavslutningen. Innan avslutningen gör samma test en gång till för att se om vi vårt arbete gett resultat. Vi fortsätter vårt språkarbete även på vårterminen och de elever som behöver lite längre tid på sig att förstå språkövningarna gör vi testet ytterligare en gång i majmånad.

Dokumentation

För att kunna följa utvecklingen och se elevernas progression gör vi samma test vid flera tillfällen. Vi dokumenterar verksamheten med bilder under tiden vi jobbar.  

 

Utvärdering

Vi utvärderar med hjälp av de tester vi gör samt att vi under arbetets gång har dialog med barnen.

 


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för skilda syften,

Bokstäver och andra symboler för att förmedla budskap.

Rim, ramsor och andra ordlekar.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback