👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Praktiskt prov köttfärs/vegetariskt

Skapad 2017-03-16 22:39 i Getingeskolan grs Halmstad
Planering och tillagning av en färsmåltid.
Grundskola 8 Hem- och konsumentkunskap
Under en tvåveckors period ska eleverna under ett tillfälle, enskilt, tillaga en köttfärsmåltid, alt vegetarisk färsmåltid.

Uppgifter

 • Praktiskt prov

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept.
  Hkk  7-9
 • Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
  Hkk  7-9
 • Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
  Hkk  7-9
 • Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
  Hkk  7-9
 • Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
  Hkk  7-9
 • Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
  Hkk  7-9
 • Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.
  Hkk  7-9

Matriser

Hkk
matris m elevexempel hkk åk 7-9

E
C
A
Motivera dina matval ur hälsosynpunkt
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till hälsa. _______________________________ Ex: "Vi valde pasta för det är kolhydrater i det. Vi valde lätt creme fraich i såsen så att den inte blev så fet."
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till hälsa. _______________________________ Ex: "Vi valde pasta för att det är mycket kolhydrater i det. Det är bra för mig som tränar. Kött valde vi för att det är mycket protein i det och morötter för att det är mycket fibrer. Röd och grön paprika tog vi för att det är nyttigt i sig och det gör att det blir fint på tallriken vilket gör att man kanske blir mer sugen och äter mer."
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till hälsa. ______________________________ Ex: "Vi valde mycket pasta som innehåller kolhydrater vilket ger bra energi för den som behöver fylla på kolhydratsförrådet innan träning eller match och vi valde köttfärs för det är rikt på protein som behövs för att bygga celler i kroppen, ärter och morötter för fibrer som är bra för magen och för färg som ju är bra för aptiten. Flytande fett används istället för fast fett att steka i eftersom det är mindre mättat fett i det. Vi bytte också osten mot en magrare. Vi tänkte också att det behövs lite C-vitamin för att hjälpa till att ta upp järnet därför lade vi till en apelsin."
Motivera dina matval ur miljösynpunkt
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till miljö. ________________________________ Ex: "Vi valde ekologiska grönsaker och rotfrukter för att ta hänsyn till miljön."
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till miljö. ______________________________ Ex: "Vi satsade på ekoprodukter och svenska livsmedel. Det är miljövänligt med ekoprodukter och kortare transporter. Först tänkte vi också välja fisk, men eftersom det var svårt att få tag på ekologisk fisk valde vi KRAV-märkt lamm som ett alternativ."
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till miljö. _______________________________ Ex: "Vi valde bort kött och fisk och valde istället en linssoppa med bröd till, det är vegetarisk maträtt som är enkel att göra miljövänlig. Det går åt mindre energi när man odlar linser och säd än när man föder upp djur och det är bra för miljön. Vi valde så många varor som möjligt efter KRAV, eftersom ekologiska odlingar inte besprutas med kemikalier som förstör miljön. Vi tänkte också på vad som är närproducerat, t. ex. potatis och morötter. De närodlade varorna är bättre för miljön, eftersom lastbilarna släpper ut koldioxid."
Motivera dina val med hänsyn till ekonomi
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till ekonomi. __________________________________ Ex: " Vi valde blandfärs för det är billigare än nötfärs och vi valde potatis och morötter eftersom det är billigt."
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till ekonomi. __________________________________ Ex: "Rätten innehåller få ingredienser, därför är den ekonomisk. Vi försökte hålla oss till varor som inte var så dyra. Potatis, morötter och vitkål är väldigt bra eftersom man kan få mycket för lite pengar och dom varorna har säsong även på vinter vilket gör att det blir lite billigare. Tomater däremot har inte säsong just nu, men vi tänkte också på att tomater är väldigt gott att ha i ugnen med potatisen."
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till ekonomi. _________________________________ Ex. " Vi valde en köttfärswok med morötter, potatis, och lök som är billiga och har säsong hela året. Kött är dyrt att köpa, därför beställde vi bara hälften av köttfärsen i receptet och bytte ut den mot vita bönor som är billigare och ändå ger bra protein. En wok går snabbt att göra på plattan om man skär rotfrukterna i små bitar och det går åt mindre energi jämfört med om vi valt en maträtt i ugnen."
Resonera kring konsekvenser ur miljöperspektiv
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. ________________________________ Ex: " Vi slängde inte något, allt kom till användning. Innan man lagar maten är det bra att känna efter hur hungrig man är och vad man kommer att använda för det blir ju dyrt att slänga mat. Man får anpassa sig efter miljön."
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. ______________________________ Ex: "Vi slängde inte några rester. Om det hade blivit rester så hade vi stoppat det i kylen till nästa dags matlåda. Hade vi varit tvungna att slänga så skulle vi ha gjort det i komposten. Det är ju inte bara varorna som kostar, även elen som man använder för att tillägga den tär ju på miljön. Förpackningar sorterade vi för att återvinnas."
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. _______________________________ Ex: "Jag slängde bara 1 dl som min gäst inte ville ha. Jag hade tänkt till noga att maten skulle räcka precis. Om man lagar för mycket som man inte kan använda blir det stora matkostnader och det går åt onödigt mycket el. Om jag varit hemma skulle jag ha sparat salladen och ätit den nästa måltid. Genom att spara mat från alla måltider kan man påverka både ekonomi och miljö en hel del. Man slänger var tredje matkasse man tar hem. Det är slöseri både med egna pengar och resurser globalt. Man sparar också på sophämtning och avfallshantering om man inte slänger och det minskar både sophämtningskostnaden och transporterna för att köra sopor."
Kreativitet vid skapande av en måltid
Eleven kan tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. __________________________________ Ex Väljer och följer recept utifrån de givna förutsättningarna.
Eleven kan tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav. __________________________________ Ex Komponerar råvaror till en måltid utifrån de givna förutsättningarna.
Eleven kan tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till aktivitetens krav. ___________________________________ Ex: Komponerar och förenar råvaror till en måltid utifrån de givna förutsättningarna.
Skicklighet i att använda metoder livsmedel och utrustning
I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa och miljö. _________________________________ Ex: Behöver stöd i arbetsprocessen.
I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och relativt väl fungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa och miljö. ________________________________ Ex: Arbetar relativt rationellt och självständigt samt tar egna initiativ vad gäller tid, metoder, utrustning, livsmedel eller samarbete.
I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och väl fungerande fungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa och miljö. __________________________________ Ex: Arbetar rationellt och självständigt samt tar egna initiativ vad gäller tid, metoder, utrustning, livsmedel och samarbete.
Medvetenheten om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsan
Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. __________________________________ Ex: Energiberäkning av en frukost: "För att min frukost ska bli bättre, ska jag lägga till gröt, några mackor eller en frukt fram till lunch" (resonemanget är inte förankrat i energiberäkningen)
Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. __________________________________ Ex: Energiberäkning av en frukost: "Frukost: fruktyoghurt 2% , grahamsbröd m vatten vatten ca 6% fibrer, apelsinjuice, frukostflingor berik. Vetekli Allbran Regular. Till frukost åt jag lite mindre än 100% av det jag ska få i mig till frukost och det var 477 kcal."
Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. _________________________________ Ex. Energiberäkna en frukost: "Jag äter en väldigt bra frukost för att jag får exakt lagom med energi och jag får också rätt långvarig energi eftersom jag äter grovt bröd som ger långvarig energi...om min frukost ska bli ännu bättre skulle jag behöva minska lite på kolhydrater och proteiner och öka mitt fettintag..."