Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4 - 5

Muntlig redovisning

Brunnsåkersskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 20 mars 2017

Vi kommer att träna på momentet TALA under kommande veckor. Projektet slutar med att du kommer att få göra en muntlig presentation om en person du gillar.

Mål

Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

I det här arbetsområdet ska eleverna ges möjlighet att:

* muntligt berätta och redogöra för något så att innehållet blir begripligt och levande

* utveckla en tillit till sin egen förmåga

* utveckla en språklig säkerhet i tal, så att de kan, vill och vågar uttrycka sig i många sammanhang

 

Arbetets innehåll

Vi utgår från läromedlet Zoom svenska åk 4 och avsnittet "Tala är guld" samt kompletterar med andra övningar och arbetsuppgifter. Vi diskuterar och följer en matris för bedömning av muntligt framträdande. Vi arbetar bl.a. med kroppsspråk, talesätt, att associera, beskrivande ord och att stå för sin åsikt. Arbetet slutar med att eleverna kommer att göra en muntlig presentation om en person de gillar.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att förstå och göra sig förstådd i tal och skrift i skolans ämnen när det egna svenska språket inte räcker till.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Uttal, satsmelodi och sambandet mellan betoning och betydelse.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback