Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Muntlig redovisning

Skapad 2017-03-20 09:21 i Brunnsåkersskolan Halmstad
Grundskola 4 – 5 Svenska som andraspråk
Vi kommer att träna på momentet TALA under kommande veckor. Projektet slutar med att du kommer att få göra en muntlig presentation om en person du gillar.

Innehåll

Mål

Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

I det här arbetsområdet ska eleverna ges möjlighet att:

* muntligt berätta och redogöra för något så att innehållet blir begripligt och levande

* utveckla en tillit till sin egen förmåga

* utveckla en språklig säkerhet i tal, så att de kan, vill och vågar uttrycka sig i många sammanhang

 

Arbetets innehåll

Vi utgår från läromedlet Zoom svenska åk 4 och avsnittet "Tala är guld" samt kompletterar med andra övningar och arbetsuppgifter. Vi diskuterar och följer en matris för bedömning av muntligt framträdande. Vi arbetar bl.a. med kroppsspråk, talesätt, att associera, beskrivande ord och att stå för sin åsikt. Arbetet slutar med att eleverna kommer att göra en muntlig presentation om en person de gillar.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  SvA
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  SvA
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  SvA
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att förstå och göra sig förstådd i tal och skrift i skolans ämnen när det egna svenska språket inte räcker till.
  SvA  4-6
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
  SvA  4-6
 • Uttal, satsmelodi och sambandet mellan betoning och betydelse.
  SvA  4-6
 • Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.
  SvA  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: