Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska

·

Årskurs:

9

Att skriva en novell

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 21 mars 2017

Under ca fem veckor har du fått lära dig att skriva en novell. En kortare skönlitterär text som ofta berättar om en enda händelse och några få personer. Den har en tydlig konflikt och slutar ofta lite oväntat.

Syfte

Centralt innehåll

Hur vi arbetar

Vi kommer att ha genomgångar av novellens uppbyggnad och innehåll.

Du kommer att läsa noveller, se novellfilmer, göra kortare skrivövningar där du får träna på novellstarter, innehåll och form och novellavslut. 

Området avslutas med att du skriver en egen novell.

Bedömning

Bedömningen utgår från läroplanens kunskapskrav och jag bedömer följande:

Du ska kunna skriva en text där du varierar ditt språk, du använder bindeord(och, som osv.) som skapar flyt i texten istället för korta meningar med punkt efter varje, du anpassar språket efter typen av text, du skriver grammatiskt korrekt och kontrollerar din stavning.

Du har miljöbeskrivningar och du bygger upp din berättelse mot en passande avslutning. Det kan vara ett "öppet" slut, där läsaren själv får tänka sig en fortsättning, en avslutning som på något sätt återknyter till inledningen och/eller är lite överraskande.

Området avslutas med att du skriver en egen novell, för hand till att börja med. Två tillfällen för hand och ett tillfälle att skriva rent på din Ipad. Vid renskrivning är det viktigt att du tänker på skrivregler, stavning, ordföljd, stor bokstav, skiljetecken, styckeindelning osv.

Det är också viktigt att du har en tydlig inledning, typiskt för en novell, handling där det ska hända något och ett passande avslut.

Nedan ser du en förenkling av kunskapskraven. Som du ser finns de i E, C och A-kvalitet. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Matriser i planeringen
Att skriva en novell
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback