Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Jä vt 17 åk 9 Sv Krönika NS

Järnåkraskolan 4-9, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 20 mars 2017

Att skriva krönikor blir allt populärare. Massmedier inriktar sig alltmer på att skildra enskilda människor och privatlivet. Bloggar, facebook och twitter visar att många öppet vill berätta om sitt privatliv och sina tankar, inte bara för släkt och vänner utan för alla som vill läsa om det. Därför är det inte så konstigt att krönikan har blivit allt populärare. Den bygger just på personliga upplevelser. Krönikören iakttar vardagen och lägger märke till en företeelse eller tar fasta på något självupplevt.

Mål

Du ska läsa några krönikor.

Du ska lära dig vad som kännetecknar en krönika.

Du ska skriva en krönika.

Genomförande

Vi kommer under detta arbetsområde att arbeta med krönikor. Vi kommer att gå igenom hur krönikan är uppbyggd och vad som kännetecknar en krönika. 

Därefter är det dags för dig att skriva din egen krönika. Iaktta din vardag och hitta något tidstypiskt du upptäckt, något du gått och retat dig på eller något folk pratar om. Samla gärna dina idéer om vad du ska ha med i din krönika i en tankekarta eller gör anteckningar under tiden vi arbetar med olika krönikor. Tänk på att färga din krönika med dina egna tankar och åsikter, krydda med lite roliga eller dråpliga inlägg och hitta en bra ”knorr” som avslutning.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Matriser i planeringen
Krönika
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback