Genom undervisningen i ämnet svenska ska du ges förutsättningar att utveckla din förmåga att:
- formulera dig och kommunicera i tal och skrift:
- Berättande på olika sätt - du kommer att få berätta själv, du får lyssna på när andra berättar, du får träna på att turas om och att träna på att vänta när andra berättar. Vi börjar med att prata om saker som du känner till och när du blir äldre får du lära dig hur man berättar och presenterar t.ex. fakta. Vi kommer att träna på hur man samtalar med andra, hur man diskuterar och argumenterar. Tänk på att berätta saker i rätt ordning och att hålla dig till ämnet.
- När vi börjar skriva startar vi med att sätta ihop ljud till ord och ord till meningar. När du blir äldre skriver du egna berättelser och faktatexter, som du kan presentera för andra.
- läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften:
- Läraren läser högt, du läser högt och du får läsläxor. Vi pratar tillsammans om vad du har läst och du berättar vad du har läst . När vi tränar på läsförståelse får du svara på frågor om texten. Du får skriva stödord till texten, du får lära dig att göra tankekartor och du får sammanfatta texter.
- anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang:
- Du får skriva rim och ramsor, sagor, faktatexter, brev m.m. Man talar och skriver på olika sätt beroende på vem mottagaren är och det tränar vi på.
- urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer:
- Vi börjar med att lyssna på ljud. Ljuden kopplas till bokstäver och sätts ihop till ord. Ord blir till meningar som sätts ihop till berättelser. Vi lär oss att stava och att använda skiljetecken. Vi lär oss grammatik och hur vi kan forma språket på olika sätt och vad orden betyder. Vi lär oss skrivriktning, skillnad på versaler och gemener, att forma bokstäverna rätt och så småningom skrivstil.
- söka information från olika källor och värdera dessa:
- Vi visar olika slags källor, t.ex. böcker, tidningar, internet, film, tv, reklam och muntlig information. Vi diskuterar sannolikhet och rimlighet, vi undersöker var informationen kommer ifrån, vem står bakom budskapet och varför vill avsändaren att vi ska tro på informationen.
För att du ska förstå och se ditt lärande får du fylla i enklare diagram. Du får återkoppling genom samtal med dina lärare, genom kamratrespons, i din lärlogg på Unikum och i veckobrev.