Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Malevik Sommarpratare år 9

Skapad 2017-03-21 11:27 i Anslagstavla personal Malevik Kungsbacka Förskola & Grundskola
Här skriver du en kort beskrivning av arbetsområdet
Grundskola 6 – 9 Svenska
Alla av er har säkert hört talas om Sommar i P1 – programmet där kända och mindre kända svenskar pratar om drömmar, tankar, livsavgörande händelser, personer de mött eller något de brinner för. Radioprogrammet är ett av Sveriges mest älskade radioprogram med miljoner lyssnare varje dag. Programmet är så populärt att Sveriges radio för några år sedan beslutade att köra programmet även under jullovet och då kalla det ”Vinter i P1”. Programmet är ett 1,5 timmes långt program av prat med några väl valda låtar.

Innehåll

Syfte

Vi ska arbeta med sommarprat under ett par veckor där vi både ska lyssna och analysera några kända sommarpratare på P1. Detta ska vi göra för att ni ska utveckla ert språk i både skrift och tal och få ett rikare språk för att uttrycka er med känslor. Ni ska även få förstärka talen och kombinera ihop dem med bild och musik.

 

Centralt innehåll

 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter.
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare.
 • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier.
 • Olika hjälpmedel, till exempel digitala verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Det här skall du lära dig

 • Reflektera, resonera och analysera kring det du lyssnat på.
 • Utveckla ditt skrift- och talspråk.
 • Lära dig att kombinera text och musik med hjälp av ett digitalt verktyg.

Så här kommer vi att arbeta

 • Vi kommer att lyssna på, analysera, reflektera och inspireras av olika sommarpratare. Under projektet kommer du att träna på att uttrycka dig både skriftligt och muntligt. .
 • Vi ska använda oss av gestaltningar, bildspråk och den dramaturgiska kurvan när vi bygger upp talen och ni kommer få en skrivmall. Ni kommer arbeta med kamratrespons och digitala verktyg för att disponera och redigera era sommarprat. 
 • Du kommer att arbeta både enskilt och tillsammans i grupp och till sist få pröva att göra din egen podcast där du ska kombinera text och musik för att få ihop ett helt eget sommarpratarprogram.

Redovisning

Du kommer att skriva ett manus utifrån den skrivmall du fått. Du ska bearbeta ditt manus utifrån respons, spela in ditt sommarprat med ett digitalt verktyg och kombinera text och musik för att förstärka ert budskap.

Ni kommer att bli bedömda 

På hur väl ni bearbetat ert manus och er slutliga podcast (se bedömningsmatris)

.

Matriser

Sv
Mal svenska Sommarprat år 9 vt.17

Bedömningen avser följande förmågor

E
C
A
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna sam­spelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika text­typer, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamåls­enligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlig­het, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: