Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sv åk 8: Poesi

Skapad 2017-03-21 15:06 i Liljeborgsskolan 4-9 Trelleborg
Grundskola 8 Svenska
Vi läser, analyserar och skriver poesi!

Innehåll

Konkretiserade mål

Du ska känna till ett antal poeter, veta vad som kännetecknar lyrik som genre, känna till olika stilgrepp samt ha kunskaper kring hur poesi kan analyseras. 

 

Undervisningen

Du kommer få möta en mängd olika poeter och deras verk, vi kommer analysera flera dikter gemensamt och sedan kommer du få göra en egen analys av en dikt du själv valt. 

Du kommer få lära dig om olika stilfigurer och testa på att använda dessa i egna dikter. Du kommer få göra flera olika skrivövningar och till slut ska du välja ut en dikt som du ska delta i alphaåttornas poesitävling med!

 

Bedömning

Jag kommer bedöma din diktanalys enligt matrisen nedan.

Matriser

Sv
Sv åk 8: Poesi

Analys

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Tolka och resonera
Du kan tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om innehållet samt tydligt framträdande budskap i din valda dikt.
Du kan tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om innehållet samt om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i din valda dikt.
Du tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om innehållet samt om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i din valda dikt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: